Haberler

Macaristan’da Osmanlı’ya vefa örneği

Tarih Haber / 18.08.2014

2000’lerin başında Macaristan’ın Eger şehrinde kurulan Macar-Türk Dostluk Derneği, 1596-1687 yılları arasında Osmanlı sancağı olarak kalan Eger’deki kale önünde 3 ton ağırlığında, 62 metrekare büyüklüğünde Otağ-ı Hümayun kurdu. Ezan okunarak yapılan açılışın ardından önce Macaristan Millî Marşı, sonra da İstiklal Marşı okundu. Çadırın açılışını Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Eger Belediye Başkanı Habis Laszlo ve Eger Milletvekili Zsolt Nyitrai birlikte gerçekleştirdi.

İHA’dan Mehmet Başaran’ın haberine göre, kesilen kurdelenin ardından kale önüne inşa edilen Macar-Türk Kardeşlik Parkı ile 16. yüzyılda Eger şehrine ziyarette bulunan Evliya Çelebi heykelinin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Şakir Fakılı, “Bundan böyle Türkiye’de Eger hakkında anlatılacak çok şey olacak. Egerliler Türk döneminden kalan tarihî anıtları kendi anıtları gibi koruyorlar ve onları tanıtmak istiyorlar” dedi.

Projenin sahibi, Macar-Türk Dostluk Derneği Başkanı ve Türkolog Osman Milehi ise İHA muhabirine yaptığı açıklamada “Çadırın yapımı iki sene sürdü. Aslına uyularak Türkiye’de yaptırdık. 50 bin euro değerindeki böyle bir esere vesile olduğumuz için çok gurur duyuyoruz. Türk-Macar ilişkilerinin gelişmesinde Eger şehrinin katkısı olmuştur” diye konuştu.

Eger Kalesi önünde kurulan Otağ-ı Hümayun çadırına gelen Macar ve yabancı turistler çadır içinde Türk kahvesi veya Türk çayı içme imkanı da buluyorlar.

Yeni Haberler