Haberler

Justin McCarthy: Türk Devleti yarın çıkıp ‘Soykırım olmuştur’ dese bile benim fikrim değişmez

admin / 10.06.2014

Amerikalı tarih profesörü Justin McCarthy,1915 Olayları’nın bir soykırım olarak nitelendirilemeyeceğini belirterek, Türk devletinin olanları bir soykırım olarak tanıması halinde dahi kendisinin bunu kabul etmeyeceğini söyledi.

McCarthy, Ulusal Kanal’a yaptığı değerlendirmelerde, 1915 Olayları’nın 100. yıldönümü yaklaşırken Ermeni hükümeti ve diasporasıyla birlikte birtakım yabancı devletlerin ve uluslararası kuruluşların Türkiye üzerindeki “soykırımı tanıma” baskısının artacağını ifade etti. Bu süreç boyunca Türkiye’nin ne kadar zor durumda kalırsa kalsın duruşundan taviz vermeyerek kendi tezini sağlam bir biçimde savunması gerektiğini dile getiren McCarthy, bu baskı karşısında Türk tarafından resmî bir soykırım kabulü olacağını düşünmediğini, böyle bir şeyin gerçekleşmesi halinde bunun “korkunç bir hata” olacağını ifade etti. McCarthy, kendisinin bu zamana kadar yaptığı gibi bundan sonra da soykırım düşüncesinin karşısında durmaya devam edeceğini vurgulayarak “Türk Devleti yarın çıkıp ‘Soykırım olmuştur’ dese bile benim fikrim değişmez” dedi.

“AİHM soykırım tezlerini kanıtlanmamış kabul ediyor”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de görüşülen davayla ilgili verilen kararda ifade özgürlüğüne dikkat çekildiğine vurgu yapan McCarthy, soykırımın kanıtlanmadığını belirten mahkeme kararının soykırım tezlerinin doğrulanmadığı anlamına gelmesi ve uluslararası hukuku temsil etmesi bakımından son derece önemli olduğunu dile getirdi ve “AİHM’in bu kararı çok güzel ve yerinde” dedi.

Yeni Haberler