Haberler

Cumalıkızık ve Bergama UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

Tarih Haber / 24.06.2014

Bursa’nın Cumalıkızık ilçesi ve Bergama Antik Kenti, Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Katar Ulusal Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda, Katar’ın değişiklik teklif ettiği “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu” ve Almanya’nın teklif ettiği “Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” dosyaları Dünya Mirası Listesi’ne kabul edildi.

“Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri” ve “Bergama”nın kabulünün ardından Türkiye’de Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı alanların sayısı 11’den 13’e çıktı.

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi’nin (ICOMOS) değerlendirmelerinin ardından, iki yerleşim merkezi aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 21 komite üyesinin ortak kararıyla oylama yapılmadan Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, dünya miras alanlarının siyasi rekabet konusu olmadığını vurgulayarak, “İnsanlık, gerginlik, ihtilaf ve çatışmalar yerine, kültür ve medeniyet değerlerini ön plana çıkartarak, UNESCO gibi kuruluşları dünya barışına daha güçlü katkılar yapacak şekilde tahkim etmeli. Siyasi liderler ve ihtilafların taraflarının da devletler, halklar, dinler ve medeniyetler arası yakınlaşma yönünde daha fazla gayret sarf etmeleri gerekiyor” dedi.

UNESCO Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, kararı “Çok mutlu, heyecanlı, gururluyuz” şeklinde değerlendirirken Cumalıkızık dosyasını takip eden Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da “Cumalıkızık halkına, Bursa halkına hediyemiz olsun” diye konuştu.

Bergama Kazı Başkanı Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Felix Pirson, bugünün kendisi ve Bergama için eşsiz olduğunu ifade ederken ICOMOS Türkiye üyesi, yüksek lisans ve doktora tezlerini Bergama üzerine yazan Dr. Güliz Bilgin Altınöz Bergama’nın bunu çoktan hak ettiğini söyledi.

Yeni Haberler