Haberler

“Kesik”in Ermenistan prömiyeri gerçekleşti

Tarih Haber / 06.02.2015

Fatih Akın’ın 1915 Mardin’inde geçen filmi “Kesik”in (The Cut) Ermenistan’daki basın gösterimi 30 Ocak günü başkent Erivan’da yapıldı. Agos gazetesinin haberine göre, “’Ermeni Soykırımı’ 100. Yıl Etkinliklerinin Koordinasyonu Devlet Komisyonu” tarafından düzenlenen üç günlük geziye katılan Akın, gezinin ilk etkinliği olan film prömiyerinden sonra “Soykırım Anıtı”nı ve özel bir okulu ziyaret etti.

“Kesik” filminin Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın da katıldığı prömiyerinden sonra düzenlenen basın toplantısına katılan Fatih Akın’a filmin yardımcı senaristi Mardik Martin, oyuncularından Arevik Mardirosyan ile prodüktörlerinden Ruben Dişdişyan ve Aram Movsisyan eşlik etti. “Kesik”in Türkiye’de gösterime girmesini son derece önemli bulduğunu dile getiren yönetmen, filmin birçok Türk gencini araştırmaya teşvik ettiğini söyledi. Akın, aynı zamanda Türkiye’de fikir özgürlüğü olmadığını öne sürdü. Yönetmen, Alman eşi Monique Akın’ın bile filmin yapım aşamasında tereddütleri olduğunu dile getirirken Türkiye’de “Kesik”ten önce tanınıp sevildiğini, fakat filmle birlikte bunun değiştiğini söyledi.

“Kesik”le kendi hikayesini anlatmış

Fatih Akın, filmin beş yıl süren hazırlık sürecinde “soykırım hakkında çok şey öğrendiğini” belirterek “Kesik” dahil olmak üzere filmlerin özür dileme gibi bir işlevi olamayacağını söyledi. Akın, konuşmasını “Bu sadece sizin değil, benim de soykırımım. Bu sorun benim günlük hayatımın bir parçası; ben bu filmle kendi hikayemi anlattım” sözleriyle noktaladı.

Yeni Haberler