Haberler

Osmanlı bayrağı 97 yıl sonra Türkiye’de

Tarih Haber / 26.06.2014

Osmanlı ordusunun Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin işgal ettiği Şam’dan çekilirken geride bıraktığı bayrak 97 yıl sonra Türkiye’ye dönüyor.

“Her zaman özenle sakladık”

1 Ekim 1918’de İngiliz General Edmund Allenby, karargahtaki bayrağı alıp başçavuş Edgar Turner’a teslim etti. Turner ailesi tarafından yıllarca özenle saklanan bayrak, Turner’ın torununun oğlu Jack Turner tarafından Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’e teslim edildi. Jack Turner “Bayrak büyük dedemden dedeme, dedemden ise bana kaldı. Bayrağı her zaman özenle sakladık” dedi.

100. yıl vesile oldu

Büyükelçi Ünal Çeviköz ise bayrağı teslim aldığı Haileybury Koleji’ndeki törende şöyle konuştu: “Haileybury Koleji’nin mezunlarından biri olan Edgar Turner, 1918 yılında İngiliz ordusuyla birlikte Şam’a giren General Allenby’nin yardımcısıymış. Edgar Turner, Osmanlı kuvvetleri çekildiğinde oradaki Osmanlı bayrağını büyük bir ihtimamla saklamış ve kendi oğluna bırakmış. Edgar Turner’ın oğlu Matthew Turner, bu okulda kendi oğlu da okumaya başlayınca aradan geçen aşağı yukarı 100 yılın sonunda, özellikle de Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasının 100. yılını yaşadığımız bu yıl, bayrağı tekrar ait olduğu yere iade etmeyi düşünmüş. Gerekli temasları Ankara ile kurduk, bayrağımız layık olduğu yere ve sergileneceği müzelere iade edilecektir.”

Yeni Haberler