Eskimeyen Kitaplar, Haberler

Aspendos’taki restorasyon çalışmalarında sona doğru

Tarih Haber / 10.06.2014

Türkiye’nin turizmdeki lokomotif şehri Antalya’daki Aspendos antik kentinde yürütülen restorasyon çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. 2013 yılında başlayan çalışmaların ağustos ayında sonlanması planlanıyor.
Agruslularca kurulan ve MÖ 5. yüzyılda bölgedeki en önemli kentlerden biri olan Aspendos tuz, yağ ve yün ticaretiyle giderek zenginleşti. Daha sonra Pers hakimiyeti altına giren şehir, MÖ 190 yılında Romalıların eline geçti ve bundan sonra Bizans dönemi boyunca devam eden bir duraklama devri yaşadı.

En iyi korunmuş antik tiyatroya ev sahipliği yapıyor

Dünyadaki en iyi korunmuş antik tiyatroyu içinde barındıran Aspendos şehrine bu tarihî mekanı MS 2. yüzyılda Yunan mimar Zenon armağan etti. Tiyatro, her yıl yaz aylarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve kendi adını taşıyan Opera ve Bale Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Şehirde bu son derece iyi korunmuş antik tiyatronun yanı sıra bazilika, agora gibi görülmeye değer başka unsurlar da bulunuyor.

Restorasyon çalışmaları 18 aydır devam ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, bölgede yürütülecek restorasyon çalışmalarına dair bir programı 2010 yılında hazırlamış ve 2013’te hayata geçirmişti. Ocak 2013’ten itibaren devam eden çalışmaların yerli ve yabancı turistlerin ziyaretini aksatmaması için gerekli önlemler alınmıştı. Yoğunlaşan restorasyon çalışmaları sebebiyle bu yılın ilk dört ayında ziyaretçi kabul edilmeyen Aspendos’a mayıs ayından itibaren yeniden ziyaretçi alımı başlamıştı. Çalışmaların 20 Ağustos’ta sona ermesi planlanıyor.

Yeni Haberler