Haberler

Kanada, askerlerini Gelibolu’da ilk kez andı

Tarih Haber / 19.09.2015

Kanada, Çanakkale Savaşı’nda ölen askerleri için Gelibolu’da ilk kez bir anma töreni düzenledi.

Newfoundland Kraliyet Alayı’nın Suvla Koyu çıkarmasının 100. yıldönümü sebebiyle Newfoundland ve Labrador eyaletlerinin organize ettiği anma töreni iki aşamada gerçekleşti. İlk tören Seddülbahir köyündeki İngiliz Helles Anıtı’nda düzenlenirken ikinci tören Şehitler Abidesi’nde yapıldı. Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Newfoundland Eyaleti İş, Turizm, Kültür ve Kırsal Kalkınma Bakan Vekili Alistair O’Reilly, Newfoundland Kraliyet Alayı Danışma Konseyi Başkanı Ron Penney ve Kanada askerlerinin iştirak ettiği törende saygı duruşunda bulunuldu, anıtlara çelenkler bırakıldı ve hayatını kaybeden askerler hakkında bilgiler verildi.

İkinci tören sırasında konuşan Vali Yardımcısı Dağ, Kanadalıların şehitlerimiz için de tören düzenlemesinden etkilendiğini belirterek şunları söyledi: “Burada hayatını kaybeden kendi ülkenizin askerlerinin anısına düzenlediğiniz törenin ardından Çanakkale Şehitler Abidesi’nde de bizim şehitlerimiz için anma programı düzenlemeniz bizi duygulandırdı. Bundan dolayı gerçekten büyük mutluluk duyuyorum. Savaşlar elbette istenen şeyler değildir. Sizden önce yaşayanlar, 100 yıl önce buraya savaşmak için geldiler ancak bugün barış için buradayız. Savaşlardan barış üreten millet sayısı çok nadirdir. Bizler de onların temsilcileri olarak kendimizle gurur duymalıyız.”

Her yıl 24-25 Nisan günlerinde Gelibolu’da Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık ve Fransa’nın katılımıyla yapılan Çanakkale Savaşı anma törenleri, bu yıl savaşın 100. yıldönümü sebebiyle dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

Yeni Haberler