Gündem

Ermeni Bakan: Türkiye başka dilden anlamıyor

Tarih Haber / 13.04.2015

Papa Franciscus’un Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nda yönettiği ayinde sarf ettiği yirminci yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere karşı yapıldığı sözlerine Türkiye’den sert cevap gelmesi Ermenistan hükümetinde yankı buldu. Ayine katılanlardan Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, “Son günlerde çok sayıda uluslararası kuruluş, soykırımı tanıyan açıklamalar yapıyor, kararlar alıyor ve Türkiye’ye de bu yönde adım atması için çağrıda bulunuyor. Papa’nın açıklamaları, bu bağlamda evrensel değerlere eklendi. Türkiye bunu anlamaya başladığında, uluslararası toplum ve Papa gibi büyük şahsiyetlerin de ne demek istediğini anlayacaktır” diye konuştu. Türkiye’nin Papa’nın tutumunu tutarsız ve tek taraflı bulması konusunda, Türkiye’nin, geri kalan uluslararası toplumdan farklı bir dil kullandığını belirten bakan, “Türkiye başka bir dil konuşmaktan da anlamıyor gibi görünüyor” dedi.

Nalbandyan, Papa’nın sözlerinin dünyadaki 1 milyar 200 milyon Katolik’in görüşlerini yansıttığını iddia ederek, Vatikan’ın bu yaklaşımın bir barış çağrısı olduğunu savundu. Türkiye ve Ermenistan arasında, “soykırım” iddialarıyla ilgili ortak tarih komisyonu kurulmasından, kara sınırının açılması ve karşılıklı büyükelçi atanmasına kadar birçok hassas konuyu içeren protokol imzalandığını da hatırlatan Nalbandyan, protokolün hayata geçirilememesinin sorumlusu olarak Türkiye’yi gösterdi.

Öte yandan Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan, Vatikan’daki ayin sonrası yaptığı açıklamada, “Eminim Papa’nın bu sözleri, Türk hükümeti ve Türk liderler tarafından iğneleyici olarak algılanacaktır. Türk hükümetini, Türk halkından ayrı tutuyorum. Eminim Papa’nın sözleri, birçok Türkün kalbine ve aklına dokunacaktır ve Ermenilere karşı yapılan soykırımı bir kez daha düşünmelerine ve tarihin yükünden kurtulmalarına vesile olacaktır” dedi.

Yeni Haberler