Gündem

Tarihî Osmanlı köprüsü yıkıldı

Tarih Haber / 02.02.2015

Osmanlı padişahı Abdülaziz tarafından 1866 yılında inşa ettirilen Plaka Köprüsü, Yunanistan’da etkili olan yoğun yağışlar sonucunda yıkıldı.

Yunanistan’ın Epir bölgesinin Arta şehri yakınlarında bulunan ve Balkanların tek kemerli en büyük taş köprüsü olarak bilinen Plaka Köprüsü, yükselen su seviyesine dayanamayarak yıkıldı.  Dün sabahtan beri devam eden kötü hava şartları, birçok ilde ciddi hasarlara neden oldu.

Başbakan Çipras: Plaka’nın yıkılması sebebiyle üzüntülüyüm 

Yunanistan’ın başbakanı Aleksis Çipras, “Önceliğimiz can kaybının olmamasıdır.” diyerek tarihî köprünün yıkılmasından dolayı üzüntü duyduğunu belirtti.

Kültür Bakanlığı ise bölgedeki tarihî eserlerin incelemeye alınacağını bildirerek hava koşulları elverdiğinde köprünün yeniden inşası için çalışmalar başlatacaklarını açıkladı.

1866 yılında yapımı 3 ayda tamamlanan 61 metre uzunluğundaki ve yaklaşık 19,5 metre yüksekliğindeki köprünün kemer açıklığı ise 39,5 metre. Olumsuz hava şartlarından etkilenen köprünün restorasyonu 2007 yılında gündeme gelmiş, ancak bu konuda somut bir adım atılmamıştı.

Yeni Haberler