Gündem

Ataları Çanakkale’de savaşanlar Londra’ya çağrıldı

Tarih Haber / 17.02.2015

Britanya Hükümeti 19 Ocak’ta yayımladığı basın bildirisiyle ataları Çanakkale’de savaşan vatandaşları 25 Nisan’da Londra’da düzenlenecek olan anma törenine davet etti.

Avustralya ve Yeni Zelanda Yüksek Komisyonları, Londra’nın Whitehall yolundaki Cenotaph’ta her yıl anma töreni düzenliyor. Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılı sebebiyle bu yılki tören, bu komisyonların katkılarıyla Birleşik Krallık tarafından düzenlenecek. 25 Nisan Cumartesi günü gerçekleşecek olan tören, askerî personelin resmi geçidiyle başlayacak.

Çanakkale’de savaşanların torunları da anma töreninin bir parçası olacak. Töreni onlara ayrılan kısımdan izlemek veya resmi geçit törenine katılmak isteyen vatandaşlar, biletler için başvuru yapabilecekler. Törene bilet sahibi olmaksızın yalnızca izleyici olarak katılmak da mümkün olacak.

Bu törenden bir gün önce İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) ve İrlanda, Commonwealth Savaş Mezarları Komisyonu’nun Çanakkkale, Türkiye’deki Cape Helles Anıtında bir anma töreni gerçekleştirecek.

İngiltere Kültür bakanı Sajid Javid, “Türk yarımadasında gerçekleşen Çanakkale Savaşları’nda İngiltere ve müttefikleri ile Türkler birçok kayıp verdiler. Bu olayın 100. Yılında yalnızca Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordu mensuplarını değil, bu savaşa giden ve hayatını kaybeden herkesi ve fedakarlıklarını hem Londra’da hem de savaşın yaşandığı yerde anmak çok doğru bir hareket olacak. Umarım dedelerini anmak isteyen birçok torun –hangi milletten olursa olsun- ve vatandaş bizimle birlikte anma törenine katılır.” dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, “Yüz yıl önce, ülkelerimizin gençleri Gelibolu’nun sahillerinde ve tepelerinde omuz omuza savaşarak büyük yiğitlik gösterdiler. Bu yıl Anzak Günü’nde, onların cesaretini ve bize her daim ilham verecek fedakarlıklarını anmak amacıyla yine omuz omuza olacağız.” dedi.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott ise, “Bu yıl Gelibolu’nun yüzüncü yılını yad edeceğiz. Kuşağımızın en önemli anma töreni olacak. Onların fedakarlıklarını hatırlarken, gelecek için güven ve güç toplayacağız.  Birleşik Krallık’ta yaşayan Avustralyalıları, özellikle de ataları I. Dünya Savaşı’nda savaşmış olanları Anzakların fedakarlıkları anmaya ve onlara saygı duruşunda bulunmaya davet ediyorum.” dedi.

Yeni Haberler