Haberler

Miryokefalon’da ne oldu?

Tarih Haber / 17.09.2015

Bundan 839 sene önce, 17 Eylül 1176 günü Selçuklu Türklerinin Anadolu’daki hakimiyetlerini kesin bir biçimde tesis ettikleri savaş olarak bilinen Miryokefalon Muharebesi kazanıldı.

Anadolu Selçuklu Devleti ile Roma İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı destekli Bizans İmparatorluğu arasında geçen savaşta orduların başında II. Kılıç Arslan ve I. Manuel Komnenos bulunuyordu. Anadolu Selçuklularının uzun zamandan beri devam eden genişleme hareketlerinin önünü kesmek isteyen ve onları küçük bir alanda kontrol altında tutmayı amaçlayan Bizans İmparatoru’nun başlattığı sefer hazırlıklarıyla ilk adımı atılan, II. Kılıç Arslan’ın sulh taleplerinin kabulü imkansız şartlar öne sürülerek geri çevrilmesiyle kaçınılmaz hale gelen savaşta Bizans ordularının ilk hedefi Konya oldu. Daha sonra geniş bir alana yayılan muharebe, Selçukluların zaferiyle sonlandı.

1071 Malazgirt Muharebesi’nin ardından Türklerin Anadolu’daki varlığına ilişkin büyük önem taşıyan ikinci savaş olan Miryokefalon Muharebesi’nden sonra Bizanslılar Türklere büyük miktarda savaş tazminatı ödedi ve alınan ağır yenilginin bir neticesi olarak Selçukluların ilerlemesine herhangi bir müdahalede bulunamadı. Böylece toprak kazanarak güçlenen Selçuklular, Anadolu’daki Türk varlığını daha da güçlü bir şekilde tesis etmiş ve bu varlığın farklı coğrafyalarda da bilinmesini sağlamış oldu.

Yeni Haberler