Haberler

Göbeklitepe bilimsel konferansla tanıtıldı

Tarih Haber / 24.01.2015

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Fransa’daki genel merkezinde halihazırda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Göbeklitepe Arkeolojik Alanı ile ilgili bir sunum yapıldı.

Şanlıurfa’da bulunan ve özellikle Neolitik Çağ’la ilgili bildiklerimize önemli katkıda bulunan Göbeklitepe’nin Dünya Miras Listesi’ne daimi olarak alınması çalışmaları kapsamında “Göbeklitepe Neolitik Yerleşim Alanı: Dinin Doğuşu ve Medeniyetin Yükselişi” başlığıyla düzenlenen bilimsel konferansta Göbeklitepe’nin tarihî, arkeolojik ve antropolojik önemine vurgu yapıldı.

İlber Ortaylı’dan sunum

Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği (ONE) girişimleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Haluk Dursun ve UNESCO Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı’nın katılımıyla gerçekleştirilen konferans kapsamında Prof. Dr. İlber Ortaylı bir sunum yaptı. Ortaylı konuşmasında Anadolu’nun dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğunu vurgularken Türkiye Cumhuriyeti’nin bu engin kültür mirasını koruyup gelecek nesillere aktaracağını dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun ise Göbeklitepe kazılarının devam edeceğini ifade ederek elde edilen bulguların önemine değindi.

Göbeklitepe konferansı kapsamında aynı zamanda kazılara neredeyse hayatını adayan ve geçen sene vefat eden Alman arkeolog Klaus Schmidt’in anısına eşi Çiğdem Schmidt’e bir ödül verildi.

Yeni Haberler