Gündem

Rumlardan yok hükmünde tasarı

Tarih Haber / 03.04.2015

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1915 Olayları’nı soykırım olarak kabul etmeyenleri cezalandırmayı öngören ve meclisteki tüm partilerin ortaklaşa hazırladığı yasa tasarısını onadı.

Oybirliğiyle kabul edilen yasa tasarısı, “soykırımı, savaş suçlarını ve insanlık aleyhinde işlenmiş suçları” tanımayanlara cezai yaptırım uygulanmasını gerekli kılıyor.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, “Ermenistan bizim tarihi bağlarımız olan kardeş ülkelerden. Rum ve Ermeni halklarının kaderleri ortak. Kıbrıslı Rumlar da 1974’te Türklerin kurbanı oldu. 24 Nisan’ı milli anma günü de ilan ettik” dedi.

Rum Meclisi 1915 Olayları’nı 1975 yılında soykırım olarak tanımış ve bu yasayı 1982 yılında genişletmişti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

1915 Olayları’nı soykırım olarak nitelendirmeyenlerin cezalandırılmasını öngören yasanın onaylanmasının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rum Yönetimi’nin tasarrufunun Türkiye açısından “yok hükmünde olduğunu ifade ederek, “1915 Olayları’nı güncel ve basit siyasi hesapları kullanarak her vesileyle istismar etmeye çalışanların bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiçbir sonuç elde edemeyeceği şüphesizdir” dedi.

Yeni Haberler