Gündem

Dışişleri: “Türkiye AP’ye rağmen üzerine düşeni yapmaya devam edecek”

Tarih Haber / 17.03.2015

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği üyesi ülkelere yaptığı “Ermeni soykırımı”nı tanıma çağrısına Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

AP Genel Kurulu, 12 Mart günü “2013 Yılı Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi” başlıklı raporu kabul etmiş, raporda 1915 Olayları’yla ilgili ifadelere de yer verilmiş ve üye ülkelere “Ermeni soykırımı”nı tanıma çağrısı yapılmıştı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Rapor, ülkemizin konuya ilişkin insani, gerçekçi ve yapıcı açılımlarını göz ardı etmekte; mantık ve hukuk dışı talepler öne sürmektedir” dedi.

Raporun Türk-Ermeni ilişkilerine zarar verme potansiyeline de vurgu yapan Bilgiç, AP’nin tavrının tek yanlı olduğunu ifade etti. Konunun tarafsız ve akademik bir şekilde araştırılmasına yanaşılmadığını da sözlerine ekleyen Dışişleri Sözcüsü, “Türkiye, önyargılı ve tarafgir müdahalelere rağmen, Türkler ve Ermenilerin ortak tarihlerini birbirleriyle adil ve açık görüşlülükle diyalog halinde ele almaları için üzerine düşeni yapmaya ve tarihe tek taraflı bakışın, evrensel değerler ve uluslararası hukuk hilafına tescil ettirilmesine yönelik girişimlerin karşısında durmaya devam edecektir” dedi.

 

Yeni Haberler