Gündem

Edirne Sarayı Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na emanet

Tarih Haber / 10.07.2014

Osmanlı İmparatorluğu’nun en görkemli saraylarından olan ve restorasyon çalışmalarına 2009 yılında başlanan Edirne Sarayı’ndaki çalışmanın kalan kısmında bayrağı Milli Saraylar Daire Başkanlığı devralacak.

Rusların eline geçmemesi için yakıldı

Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl boyunca başkentlik yapan Edirne’deki sarayın yapımını 1450 yılında II. Murat başlatmıştı. Tunca Nehri’nin iki kolu arasında yer alan sarayın yapımı Fatih Sultan Mehmet zamanında tamamlanmış, saray IV. Mehmed döneminde en şaşaalı günlerini yaşamıştı. Bu dönemde birçok yapının eklenmesiyle bir kompleks haline dönüşen sarayda 117 oda, 21 divanhane, 18 hamam, 8 mescit, 17 büyük kapı, 13 koğuş, 4 kiler, 5 mutfak ve 14 kasır bulunuyordu. Saray özellikle 19. yüzyılın başından itibaren askerî malzeme ve cephane depolamak amacıyla da kullanıldığından 18 Ocak 1878’de, 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus savaşında Rusların eline geçmemesi için vali Cemil Paşa’nın emri üzerine yakıldı.

Resmî karar bayramdan sonra

2009 yılına kadar herhangi bir restorasyon çalışmasının yürütülmediği saraydan günümüze yalnızca Adalet Kasrı, Kum Kasrı Hamamı, Cihannûma Kasrı, mutfaklar ve bazı kapı kalıntıları kaldı. 2008’de başlatılan çalışmalarla mutfak ve hamam restorasyonların tamamlandığı sarayın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne devredilmesiyle çalışmalar artık Milli Saraylar Daire Başkanlığınca yürütülecek. Konuyla ilgili konuşan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “Şimdi esas olan Saray içindeki binaların yapımı. Edirne için son derece önemli bir konu.” dedi ve görüşmelerin olumlu geçtiğini, konuyla ilgili resmî kararın bayramdan sonra çıkmasını beklediklerini belirtti.

Yeni Haberler