Gündem

Kitap kurtları için sınırlar kalktı

Tarih Haber / 25.06.2014

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, kitap tutkunları için il sınırlarını kaldırıyor. Türkiye’nin herhangi bir ilindeki kütüphaneye üye olan okurlar artık başka bir ilin kütüphanesinden de kitap ödünç alabilecek. Bu sayede seyahat, tatil gibi sebeplerle farklı şehirlere gidenler Türkiye’nin bin 118 kütüphanesinden kitap alabilecek. Türkiye, dünyanın pek çok ülkesinde tercih edilen yazılımı ”en geniş noktadan kullanan ülke” olacak.

Yakın Doğu Üniversitesi’nce uyarlanan programla, bugüne kadar kütüphanelerdeki toplam 17 milyon materyal tek tek incelendi. Kütüphanelerin ihtiyaçlarına göre yerelleştirilmiş konu başlıkları ve yazar dizinleri oluşturularak veri girişinde yazma işlemi en aza indirildi. 9 milyondan fazla bibliyografik kaydın normalizasyon işlemleri tamamlandı.

Günde 1 milyonun üzerinde ödünç verme işleminin gerçekleştiği Türkiye’de, aynı anda 1,5 milyon okuyucunun otomasyon sistemini kullanabilmesi için kütüphanelerdeki bilgisayarların donanımında da güçlendirme başlatıldı.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Galip Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ödünç kitap alma sayısının artacağına inandıklarını belirterek, ”Türkiye’nin her yerinden sisteme ulaşmak mümkün olacak. Böylece bir kütüphaneye üye olma ve sadece o kütüphaneden kitap alma dönemi sona erecek. Gerekli altyapılar tamamlandığında da Trabzon’daki il halk kütüphanesinden bir kitap alan kütüphane abonesi, kitabı tatile gittiği Ankara’dan Antalya’dan, İstanbul’dan da iade edebilecek” dedi.

Bu işlem için hiçbir ücret talep edilmeyeceğini bildiren Yıldırım, okumayı teşvik ve kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Program kütüphane müdavimlerine ne kazandıracak?

Programla herkes Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bin 118 halk kütüphanesine yönelik katalog taraması yapabilecek. Kütüphane kataloglarına son otuz günde eklenen materyaller ile kütüphanelerde en çok kullanılan materyaller görülebilecek.

Katalog tarama sonuçlarında eserin künyesiyle birlikte yazarı hakkında bilgiye, emeği geçen kişilerin farklı eserlerine, taranan eserle aynı konudaki başka eserlere ulaşabilecek. Üyelerin daha önceden yaptığı katalog taramalarına, “Önceki Taramalarım” listeleri aracılığıyla yeniden tarama yapmadan ulaşabilmeleri sağlanacak.

Ödünç alınmak istenen fakat başka okuyucular üzerinde bulunan kitapları kütüphaneye gelmeden ayırtma işlemi yapılabilecek.

Kullanıcılar, ödünç aldıkları materyalleri ve materyalin iade tarihini görebilecek, süresini uzatmak istiyorsa kütüphaneye gelmeden uzatabilecek, o güne kadar kütüphaneden kaç yayın ödünç aldığı, hangi materyali ne zaman aldığını liste halinde görebilecek.

Yeni Haberler