Gündem

Kanuni’nin türbesinin izinde

Tarih Haber / 11.08.2014

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, 1566 Zigetvar Seferi esnasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği türbeyi bulmak üzere harekete geçti.

Bu amaçla Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de pek çok bürokrat ve akademik anlamda yararlanmak üzere bilim insanlarının katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan akademisyenler arasında Gaziantep Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof Dr. Bilgehan Pamuk, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Fatih Elcil, Macar Bilimler Akademisi Tarih Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Pal Fodor, Pecs Müzesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Dr. Erzsebet Kohari ile Pecs Üniversitesi Doğu Akdeniz Bölgesi ve Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Pap Norbert bulunuyorken bürokratlar Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon Şube Müdürü Nermin Uzunali, TİKA Macaristan Program Koordinatörü Havva Pınar Özcan’dı.

Vefatının 450. yıldönümü yaklaşıyor
2016 yılının Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatının 450. yıldönümü olması nedeniyle Budapeşte’deki toplantının ana temasının Kanuni’nin türbesinin ortaya çıkarılması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, “Sultanın ölümü, Şehzade Selim’in Manisa’dan gelerek saltanata cülusuna ve Belgrad’a gidişine kadar gizlenmişti. Kanuni Sultan Süleyman’ın naaşı, İstanbul’a bozulmadan taşınabilmesi amacıyla tahnit edilerek kalbi ve iç organları çıkarılmış, misk ve amberle yıkanıp defnedilmiş, cesedi ise II. Selim’in Belgrad’a gelişinden sonra İstanbul’a getirilmişti.” şeklinde bilgi verdi.

Habsburglular yıktı
Budin Beylerbeyi Sokullu Mustafa Paşa’nın birkaç sene sonra Kanuni’nin iç organlarının defnedildiği yerde bir türbe yaptırdığını dile getiren Pamuk, türbenin muhafızlar tarafından korunmasına rağmen II. Viyana Kuşatması’ndan sonra Habsburglular tarafından yıkıldığını söyledi. Bu tarihten itibaren türbenin yerinin halk arasında adeta bir efsane haline geldiğini ifade eden Pamuk, tarihçi ve arkeologların projede birlikte çalışacaklarını belirtti.

Pamuk konuşmasını “TİKA’nın Macaristan’daki özverili çalışmaları kendisini göstermekte birlikte ‘Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar’daki Hatırası’ kitabı Türkçe ve Macarca olarak yayınlanmıştır. Macaristan – Türkiye ilişkilerinin büyük bir gelişme yaşandığı son yıllarda, Kanuni Sultan Süleyman’ın vefatının 450. yıldönümü olan 2016 yılında türbenin ortaya çıkarılmasının oldukça anlamlı olacağını bunun için de gerek Büyükelçiliğimizin ve gerekse TİKA yetkililerinin gerekli hassasiyetleri gösterdiklerine ve göstereceklerine inanıyorum” sözleriyle sonlandırdı.

Yeni Haberler