Gündem

Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915 Sergisi İstanbul’da açıldı

Tarih Haber / 18.03.2015

Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı kapsamında ülkemizde ve dünyada birtakım etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan biri de 10 Mart’ta İş Bankası Müzesi’nde açılan “Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915” isimli sergi.

Serginin küratörlüğünü Çanakkale Savaşı’nda gazi olan Hafız Hilmi Coşkun’un torunu Savaş Karakaş üstleniyor. 20 yıldır Çanakkale Savaşı hakkında araştırmalar yapan, Çanakkale Boğazı’nda batan gemileri inceleyerek birçok belgesel çeken Karakaş sergi açılışında dedesinin ağzından yazdığı ve savaşa dair ayrıntılar barındıran bir hikayeyi okuyarak, “O yaşlardaki Savaş’a bakıyorum ve korktuğumu hatırlıyorum. Dedem aldığı yaralar dolayısıyla sakat kaldığı için büyük korku hissediyordum. Ama İş Bankası bana o fırsatı verdi ve bu sayede dedemin elini korkmadan tutuyorum. 20 yıl boyunca dedemin Türk siperlerinde üzerlerine İngiliz gemilerinden atılan şarapnel parçaları ve bombalar yüzünden sakat kalmış elinden korktum. 1974 yılında dedemi kaybettik ve 1995 yılından bugüne kadar Çanakkale Boğazı’nın derinliklerinde tüm taraflara ait olan gemilerin peşinden koştum. 20 yıl boyunca o korktuğum dedemin elini denizin derinliklerinde aradım. Pek çok denizaltı ve savaş gemisinin keşfine tanık oldum. Türkiye’nin ve dünyanın ünlü su altı araştırmacılarıyla denizin derinliklerinde iz sürdüm. Bütün bunları, Çanakkale Savaşları’nda yaşananlar unutulmasın diye bana ‘Savaş’ adını koyan dedemin hikayesiyle birlikte, sizlerin beğenisine sunuyorum. Bu sergiyi dedemin elini tutmak olarak görüyorum.” dedi.

Serginin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Haluk Oral ise açılışta yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi, “Konuya giriş yapacağınız bir kapı… Eğer orada okuduklarınız ilginizi çekerse bunlarla ilgili pek çok kaynak bulunabilir. Eğer sergiyi gezenler, ‘oradaki insanlara ne olmuştu, savaştan sonra o insanlara ne oldu’ diye sorarsa bu sergi amacına ulaşmış olacak. Bu serginin amacı öğretmek değil, bilgi uyandırmak, bir şeylere dikkati çekmek. Böyle sergilerden sonra genellikle birileri ‘benim dedemin babasından kalma belge vardı’ diye gelir ve inanılmaz bilgiler ortaya çıkar. Bu sergilerle tarihle bağlantı kuruyorsunuz.”

Serginin açılışına iştirak eden Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş ise, “Bu sergi, bir tarihi yolculuğu, dönemin ruhuyla anlatmak üzere hazırlandı. Yeni nesilleri, tarihin bu çok önemli mirasıyla buluşturacak anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapmanın gururunu taşıyoruz” dedi.

Kara ve deniz savaşlarını iki ayrı bölümde ele alan sergi, savaşta kullanılan süngüler, silahlar askerî malzemelerden, kişisel eşyalara kadar birçok objeye ve belgelere evsahipliği yapıyor. Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915” sergisi 15 Ağustos 2015 kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Yeni Haberler