Gündem

Türkiye, arşivcilik tecrübesini paylaşıyor

Tarih Haber / 08.07.2014

Dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin ardından birçok devlet bağımsızlığını kazandı. O yıllarda Türkiye, Türk Cumhuriyetlerini tanıyan ilk ülke oldu. Ortak dil, hafıza ve kültüre sahip olduğumuz Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistan ile ilişkilerimiz, yapılan işbirlikleri sayesinde daha da güçlendi.

Bu işbirliklerinden biri de yakın zamanda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Özbekistan Arşiv Ajansı ile gerçekleştirilmesi planlanan proje. Arşiv yönetimi, el yazması eserlerin restorasyonu ve korunması, elektronik arşivleme konularında başarılı işlere imza atan Türkiye, bu deneyimini proje kapsamında Özbekistan Arşiv Ajansı ile paylaşacak.

Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’na bağlı bir kurum olarak görev yapan Özbekistan Arşiv Ajansı bünyesinde Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti Merkez Arşivi, on iki vilayette bulunan il müdürlükleri ve üç büyük arşiv merkezi faaliyet gösteriyor. Üç merkez arşiv arasında en büyüğü olan Özbekistan Devlet Merkez Arşivi’nde dokuzuncu yüzyıldan günümüze kadar olan döneme ait 1,8 milyondan fazla belge muhafaza ediliyor. Söz konusu belgeler, Buhara Emiri Kuşbegisi, Hive Hanlığı Kançılaryası, Türkistan Çarlık Dönemi Yönetimi, Vakıf Belgeleri Koleksiyonu gibi üç binden fazla koleksiyon içeriyor.

Özbekistan Arşiv Ajansı Başkanı Abdushukur Abdullaev ve beraberindeki dokuz yönetici uzman, Türkiye’deki arşivleme sistemi hakkında bilgi almak üzere yakın zamanda ülkemizi ziyaret etti. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Arşivi birimleri, Osmanlı Arşivi, Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı ve Süleymaniye Kitap Şifahanesi’ni gezen heyet, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün iş ve işleyişi ile sahip olduğu belge hazinesi hakkında bilgi aldı.

Önümüzdeki aylarda TİKA, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Özbekistan Arşiv Ajansı işbirliğinde arşiv yönetimi eğitimi, elektronik arşivleme, el yazması eserlerin restorasyonu ve korunması konularında ortak işbirliği projeleri gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Yeni Haberler