Gündem

İtalya, soykırımı inkarı cezalandıracak

Tarih Haber / 13.02.2015

İtalyan Senatosu, başta Holokost (Yahudi Soykırımı) olmak üzere soykırımların inkar edilmesine hukuki yaptırım getirmeye hazırlanıyor. Senato’nun kabul ettiği yasa teklifinde soykırım ve insanlığa karşı suçları inkar edenlere 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Yasa teklifi, Temsilciler Meclisi’ndeki oylamadan geçerse Cumhurbaşkanı’na sunulacak ve resmen kabul edilecek.

234 evet, 3 ret ve 8 çekimser oy alan yasa teklifinde “Yahudilere ve diğer etnik azınlıklara karşı yapılan soykırımlar, savaş ve insanlığa karşı suçların alenen inkarı, aşağılanması ve önemsizleştirilmesi” durumlarında 3 yıla kadar hapis ve 10 bin Euro para cezası verilmesi öngörülüyor.

Daha önce 2007 senesinde benzer bir yasa teklifini fikir özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle reddeden parlamenterler, geçtiğimiz günlerde onaylanan yasa teklifinin Avrupa Birliği’nin 2008 senesinde aldığı “ırkçılık ve yabancı düşmanlığının belirli şekilleri ve ifadelerine karşı ceza hukuku yoluyla mücadele” konusundaki kararıyla uyumlu olduğu görüşünde.

1915 Olayları’na doğrudan atıf yok

İtalyan Adalet Bakanı Yardımcısı Cosimo Ferri, yasanın düşünce özgürlüğünü kısıtlamadığını, Nazi ideolojisine karşı koymanın bir aracı olduğunu ifade ederken İtalyan parlamenter Giuseppe Lumia da “İnkarcılığın suç sayılması bir dönüm noktasıdır. Araştırmacıların, özgürce çalışmalarını ihlal etmeden ve özgür düşünceye darbe vurmadan, gerçekleri inkarcılığı cezalandıran, teknik olarak oldukça güçlü bir seçim yaptık” dedi. Yasa teklifinde “etnik azınlıklara yönelik soykırımlar” ifadesi kullanılırken doğrudan 1915 Olayları’yla ilgili herhangi bir madde yer almadı.

Yeni Haberler