Haberler

Üsküp’teki Arasta Camii restore edildi

Tarih Haber / 07.07.2014

Balkanlar’daki birçok Osmanlı eserinden biri olan Arasta Cami, yaklaşık 70 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki camiyi restore ettirerek giriştiği tarihî ve kültürel mirası canlı tutma çabalarına bir yenisini ekledi.

15. yüzyıldan beri birçok badire atlattı

Arasta Camii, 15. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından inşa ettirildi. Camiyi diğer Osmanlı eseri camilerden ayıran en önemli özelliği minaresinin daha kısa ve dört köşeli oluşudur. 1555 yılında meydana gelen depremde kubbesini kaybeden cami, bir başka büyük tehlikeyi de 1689 yılında Avusturya-Macaristan ile Osmanlı arasındaki savaş devam ederken Avusturyalı bir generalin Üsküp’ü ateşe vermesiyle atlatmış. Bu iki olaydan sonra harap duruma düşen cami, 17. yüzyılda restore edilmiş. Üsküp’teki Osmanlı çarşısının kuzey batısında yer alan cami, ülkede komünist rejim hüküm sürerken ibadete kapatıldı. 1963 yılında ise şiddetli bir deprem sonucu caminin tamamına yakını yıkıldı. Cami, bu tarihten beri restore edilmeyi bekliyordu.

“Aynı kaderi paylaşıyoruz”

Açılış törenine katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, Makedonya ile Türkiye’nin kardeş ülkeler; Üsküp ile Bursa’nın da kardeş şehirler olduğunu söyledi ve Arasta Camii restorasyonu gibi faaliyetlerin bu kardeşliği pekiştirecek köprüler olduğunu belirtti. Altepe sözlerine şöyle devam etti: “Bu topraklarda yaşayan insanlarla aynı kaderi paylaşıyoruz. Dost ve kardeşiz, akrabalıklarımız var. Üsküp iyi olursa Bursa da iyi olur. Buradaki insanımız mutluysa biz de mutlu oluruz. İstiyoruz ki buradaki insanımız kendi kültürünü, dilini, dinini yaşasın. Bağımsızlık yüzyıllar boyunca devam etsin. Bunun için buradayız.”

Konuşmasında restorasyon sürecine de değinen Altepe, birtakım bürokratik engeller yüzünden çalışmaların uzadığını, fakat bu zorlukların üstesinden gelindiğini ifade etti. Altepe sözlerini şöyle noktaladı: “Onlarca yıl sonra burası tekrar canlanmış, ibadete açılmış oldu. İlk günkü orijinal haliyle Müslüman cemaatin karşısına çıktı. Bu mescide gelenlerin huzurla namaz kılmalarını Allah’tan niyaz ediyoruz.”

Yeni Haberler