Haberler

Kilistra’nın kültürel mirası kayıt altına alınıyor

Tarih Haber / 25.06.2014

Konya’nın Meram ilçesinde yer alan, günümüzde adı Gökyurt olan Kilistra Antik Kenti’nin barındırdığı tarihî ve kültürel miras kayıt altına alınıyor. Bölgedeki Helenistik, Roma ve Türk-İslam dönemi eserlerinden oluşan 36 kültür varlığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tescil başvurusunda bulunuldu.

Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan ve görünümüyle Kapadokya’yı andıran Kilistra Antik Kenti, 2 bin yıla uzanan geçmişiyle Ortaçağ Hıristiyanlığının en önemli merkezleri arasında gösteriliyor. Helenistik dönemde yerleşimin başladığı tespit edilen antik kentin, günümüze kadar birçok medeniyete evsahipliği yaptığı biliniyor.

Bölgede geçtiğimiz yıl yüzey araştırmaları çalışmasında bulunan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Bozkurt, Kilistra ve yakın çevresinde özellikle Türk-İslam dönemine ait önemli veriler elde ettiklerini ifade ederek, “Kilistra’nın Bizans katmanı, mimari ve sanatsal özellikleri ile eşi olmayan birçok örnek içeriyor. Öte yandan bölge, Türk dönemine ait günümüze ulaşabilen yapıları ve halk mimarisiyle de dikkat çekiyor. İleride yapılacak koruma amaçlı bir imar planına yönelik tesciller önererek önemli yapıları tespit ettik. Bunların büyük bölümü cami, mescit, konut, köy odası, çeşme, sarnıç gibi 36 tarihî ve kültürel varlıktan oluşuyor” diye konuştu.

Yeni Haberler