Haberler

“Bir Hürriyet Türküsü” İzmir’de söylenecek

Tarih Haber / 11.03.2015

8 Şubat 2015 tarihinde kapılarını İzmir’de açan Folkart Gallery Çanakkale Destanı’nı anlatan “Bir Hürriyet Türküsü” adlı sergiye evsahipliği yapacak.

 Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı olan 18 Mart’ta açılacak olan sergi, daha önce yayımlanmamış 100 fotoğraf ve Gelibolu’dan elde edilen tarihî eserleri ziyaretçilerinin beğenisine sunacak.

 Sergiye sunulacak olan 100 fotoğraf, Folkart Gallery’nin kendi koleksiyonunda yer alan 7 bin 800 fotoğrafın arasından özenle seçildi. Sergi, savaşın her anını gözler önüne seren fotoğrafların yanında askerlerin kişisel objeleri, savaşta ateşlenen silahlar gibi nesnelere de evsahipliği yapacak.

 Sergiye ilişkin açıklamada bulunan Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Çanakkale Savaşı batılı devletler tarafından esir edilmek istenilen Türk Ulusu’nun kurtuluş mücadelesinin ilk basamağıdır. Türkler bu zafer ile bağımsızlıklarına ne kadar düşkün olduklarını, zaferin sadece sınırsız maddi imkanla değil, yürek ve inanç ile kazanılacağını tüm dünyaya göstermişlerdir” dedi.

 Sergi, bir ay boyunca İzmir’de ziyaretçilerini bekledikten sonra bir yıl boyunca Anadolu’yu dolaşacak.

 Dünyada Gelibolu

 Çanakkale Savaşı’nın 100. Yılı nedeniyle savaşa katılan her ülkede etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Kuzey İrlanda bu etkinlikler dahilinde savaşa katılan İngiliz Yarbay Arthur Chichester’ın suluboya çizimlerinin yer aldığı albümü kamuoyuyla paylaştı.

 Kuzey İrlanda Arşiv Dairesi (PRONI) tarafından “Ayın Belgesi” olarak seçilen bu çizimler hakkında yorumda bulunan Arşiv Dairesi Kamu Hizmetleri Başkanı Stephen Scarth, bu çizimler sayesinde Çanakkale Savaşı’nın somut bir kavram olmaktan çıkarak somutlaştığını ifade etti.

Yeni Haberler