Haberler

118 resimli Topkapı belgesi yayımlandı

Tarih Haber / 21.08.2014

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Topkapı Sarayı’na ait daha önce yayımlanmamış 118 resimli belgeyi Resimli Belgelerde Topkapı Sarayı kitabında topladı. Kitap, sarayın mimari özellikleri ve saray yaşamıyla ilgili yeni bilgiler sunuyor.

Topkapı Sarayı’nda 1990-2005 yılları arasında çeşitli görevler üstlenmiş olan Hilmi Aydın’ın çalışma ve girişimleriyle hazırlanan kitap, sarayı tanıtma ve belgeleme amacı taşıyor. Sarayın çeşitli bölümleri, saray çevresi, saray görevlileri ile sarayda düzenlenen törenleri konu edinen 118 minyatür, gravür ve fotoğraf hem farklı dönemleri yansıtması bakımından karşılaştırma imkanı sunuyor hem de sarayın geçirdiği dönüşümleri tarihsel bir şekilde ortaya koyuyor.

İlk kez Resimli Belgelerde Topkapı Sarayı’nda yayımlanan belgeler arasında Abdullah Biraderler ve Sebah Joallier tarafından çekilen fotoğraflar saray görevlileri, hocalar, hazine dairesi ve harem dairesi girişi gibi unsurları gösterirken gravürler de sarayın kapladığı geniş alanı, etrafında yer alan birçok köşk ve yalı ile gezinti ve yürüyüş alanını gözler önüne seriyor.

Yeni Haberler