Haberler

Türk Kızılayı 147 yaşında

Tarih Haber / 11.06.2015

11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktorun “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adıyla tohumlarını attığı, ertesi yıl “Hilal-i Ahmer Cemiyeti” adını alan, nihayet “Türk Kızılayı”na dönüşen dünyanın en büyük insani yardım kuruluşlarından Kızılay 146 yılı geride bıraktı.

İlk başkanı Dr. Marko Paşa olan cemiyet, cumhuriyetin ilanından sonra da faaliyetlerini sürdürdü. 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün yönlendirmesiyle Türkiye Kızılay Cemiyeti adını alan kurum, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu. 1957 yılında kurmaya başladığı kan merkezleriyle Türkiye’de yüz binlerce insanın hayata tutunmasını sağladı. Bugün 17 bölge kan merkezinde üç bin personel ile hizmet veren Kızılay 2014 yılında 1.860.226 ünite kan toplamayı başardı.

Türk Kızılayı, doğal afet ve savaş gibi felaketlerde arama-kurtarma, insani yardım ve acil tıbbi destek konularında dünya çapında bir kuruluş olarak hizmet veriyor. Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, Afrika’ya, Güney Asya, Kafkaslar gibi birçok bölgede, toplam 90 ülkede ihtiyaçları gidermek için uzman personeliyle gece gündüz çalışıyor. Bunların yanı sıra Türkiye’de sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırıyor.

Yeni Haberler