Haberler

İslam alimlerinin keşifleri sergilenecek

Tarih Haber / 27.01.2015

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin eski bir kağıt fabrikasını restore ederek açtığı Kocaeli Bilim Merkezi, “Bilimin Sultanları” sergisine ev sahipliği yapacak.

Dubai menşeli bir firma tarafından hazırlanan ve orijinal adı “Sultans of Science” olan sergi, İslam alimlerinin keşiflerini bir araya getirerek ziyaretçilere interaktif bir deneyim sunuyor. Adı her ne kadar içeriğini çağrıştırmasa da sergi esasen bilim ve teknoloji alanına önemli hizmetlerde bulunmuş Müslüman bilim adamlarının çalışmalarını ortaya koyması bakımından son derece önemli. Bugüne kadar Almanya, Amerika, Kanada, Kuveyt, Singapur gibi birçok ülkeye konuk olan, ülkemizde de daha önce Bursa’da açılan serginin şimdiki durağı Kocaeli.

Kocaeli Bilim Merkezi, Kocaeli Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı hizmet veriyor ve merkezde izleyicilerin sergiyi interaktif bir şekilde gezmesini sağlayacak 120 farklı düzenek bulunuyor. Merkeze bu düzeneklere ek olarak dokunmatik ekranlar ile video gösterimlerinin yapılacağı ekranlar yerleştirildi.

Robot, planör ve abdest makinesi var

Elli farklı bölümden oluşan serginin ana temaları arasında havacılık, matematik, mimari, astronomi, tıp ve optik gibi alanlar yer alıyor. İslam alimlerinin bu alanlardaki keşiflerini ziyaretçilere tanıtmayı amaçlayan sergi kapsamında robotikle ilgili en eski çalışmaların kendisine ait olduğu düşünülen El-Cezeri’nin üç metrelik filli su saati ve “robot adamı”, bilimin yanı sıra şiirle de uğraşmış Abbas bin Firnas’ın planör modeli, Ahmed, Muhammed ve Hasan bin Musa kardeşlerin abdest makinesinin modellerini incelemek mümkün. Ziyaretçiler ayrıca İbn-i Nefis’in 13. yüzyılda icat ettiği cihazla kendi kalp atışlarını görebilecek ve İbn Battuta gibi Müslüman gezginlerin keşif yolculukları hakkında bilgi sahibi olabilecek.

Yeni Haberler