Gündem

TBMM Selçuklu sarayını restore edecek

Tarih Haber / 09.02.2015

Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat’ın yazlık sarayı olan Kubadabad Sarayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından restore edilecek. Restorasyon çalışmaları için 5 milyon liralık bütçe ayrıldı.

Günümüze ulaşan tek Anadolu Selçuklu sarayı olduğu düşünülen Konya’daki Kubadabad Sarayı’nın restorasyonuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı ile Konya Valiliği arasında bir işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninde bir konuşma yapan TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, Selçuklu saray mimarisinde önemli bir yer teşkil eden sarayın restorasyon kararının geçtiğimiz sene alındığına dikkat çekerken protokolün imzalanmasıyla birlikte çalışmaların ivme kazanacağını dile getirdi. Neziroğlu, Millî Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nun çalışmalarından sonra restorasyonun resmî olarak başlayacağını, bu süre zarfında sarayın TBMM Başkanlığı’na devredileceğini, fakat sonradan tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesine gireceğini söyledi. Neziroğlu, TBMM’nin kültürel ve tarihî varlıkların korunması konusunda son derece hassas olduğunun altını çizerek “Tarihî ve kültür mirasımızı korumak adına önemli bir adımı da bu şekilde atmış oluyoruz” dedi.

İmza törenine katılan bir başka isim olan Konya Valisi Muammer Erol ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında Selçuklu kültür mirasının korunması için ciddi bir adım atıldığını vurguladı ve çalışmaların yol haritası hakkında bilgi verdi.

Yeni Haberler