Gündem

Sarkisyan’ın üslubu giderek kabalaşıyor

Tarih Haber / 02.02.2015

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24-25 Nisan’da Çanakkale Savaşları ile Birinci Dünya Savaşı’nın 100’ncü yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilecek anma ve etkinliklere davet ettiği Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, davete ikinci defa ret yanıtı verdi.

Sarkisyan, 16 Ocak günü Ermenistan Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayımladığı bir mesajda kendisinin de Erdoğan’ı 24 Nisan’da Erivan’da gerçekleştirilecek olan “Ermeni soykırımı yıldönümü” anmasına davet ettiğini, fakat buna bir cevap alamadığını söylemiş ve Çanakkale’ye gelmeyeceğini bildirmişti. Ermenistan Cumhurbaşkanı, 23-24 Nisan günlerinin seçilmesini ise “uluslararası toplumun dikkatini Ermeni soykırımından kaçırmak” için yapılan bir hamle olarak yorumlamıştı.

Türkiye’nın attığı adımlar “dar görüşlü, alaycı ve biçimsiz”miş

Geçtiğimiz günlerde Erivan’da “Ermeni Soykırımı 100’üncü Yıldönümü Etkinliklerinin Eşgüdümüne Dair Devlet Komisyonu”na katılan ve burada bir konuşma yapan Serj Sarkisyan, Erdoğan’ın davetini bir kez daha gündeme getirerek 23-24 Nisan tarihlerinin seçimine gönderme yaptı ve Türkiye’nin “Gelibolu meselesini yeniden redakte ettiğini” söyledi. Sarkisyan, Türkiye’nin tavrının “dar görüşlü ve alaycı” olduğunu da sözlerine ekledi. “Bana gönderilen biçimsiz daveti aldığımda Tayyip Erdoğan’a hemen yanıtımı vermiştim” diyen Sarkisyan, Türkiye’nin attığı adımların herhangi bir perspektifi olmadığını söyledi. Sarkisyan ayrıca “Bu tür biçimsiz hamleler Türkiye’nin siyasi irade zayıflığının yanı sıra hukuki sorumluluktan kaçmak istediğini de gözler önüne seriyor” dedi.

Dışişleri: “Ermenilerin layıkıyla temsil edilmesi amaçlanıyordu”

Sarkisyan’ın açıklamaları üzerine yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Sarkisyan’ın üslubunu kınadı. Sarkisyan’a yapılan davetin Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Ermenilerin layıkıyla temsil edilmesi ve anılması amacını taşıdığının altının çizildiği açıklamada, geçtiğimiz sene 23 Nisan’da ve geçtiğimiz günlerde Hrant Dink’in ölüm yıldönümü nedeniyle yayımlanan mesajlar hatırlatılarak “Türkiye’nin bu insani, makul ve gerçekçi açılımlarının bir kez daha görmezden gelinerek uzatılan bir elin, yapılan bir davetin yakışıksız bir üslupla ters çevrildiği üzüntüyle görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Türkiye’nin attığı adımları hatırlatarak bu adımların her defasında karşılıksız kaldığını ifade etti. “Sarkisyan’ın Sayın Cumhurbaşkanımız’ın Ermenistan’a yönelik davetini hedef alan, diplomatik teamüllere aykırı ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir” diyen Kalın, mevcut tavrın her şeyden önce Ermenistan’a zarar verdiğini vurguladı.

Yeni Haberler