Gündem

Arjantin yine çok duyarlı (!)

Tarih Haber / 11.07.2014

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bir Ermeni soykırımı müzesi kurulacak. Temel atma törenine katılan Serj Sarkisyan önümüzdeki sene Ermeni soykırımının 100. yıldönümü olduğunu dile getirdi ve ekledi: “100. yıl, tarihsel bir dönemi özetler nitelikte olacak ve adaletin sağlanması için yeni bir dönemin gelişini müjdeleyecek. Bunun için de inkara karşı yeni yöntemlerle savaşılacak” dedi.

Latin Amerika’da en fazla Ermeni Arjantin’de

Müzenin Arjantin’de açılıyor olması hiç şaşırtıcı değil, zira Arjantin, bütün Güney Amerika’da en fazla Ermeni nüfusun olduğu yer. Arjantin’de ortalama 100.000 Ermeni olduğu düşünülüyor. Bu Ermeni nüfusun büyük bir kısmı Kilikya, Suriye ve Lübnan’dan göç etmiş kişiler. 1920’lerde gerçekleşen göçlerde Adana, Maraş ve Antep’ten gelen Ermeniler, toplam göçmenlerin %60’ını oluşturmuş. Dolayısıyla Arjantin’de son derece güçlü bir Ermeni lobisinin olması şaşırtıcı değil, zira lobi nüfus olarak yoğun olmadığı yerlerde dahi faaliyetler yürütmeyi kendine görev biliyor. Dolayısıyla Sarkisyan’ın temel atma töreninde sarf ettiği “Uluslarası toplulukla birlikte daha da güçleneceğiz” sözlerini anlamak zor değil.

Hem Nazileri kucakladı hem Yahudi Soykırımı’nı tanıdı

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra birçok Nazi savaş suçlusuna devlet başkanı Juan Perón’un talimatıyla kapılarını açan Arjantin’de aynı zamanda bir Yahudi Soykırımı Müzesi de bulunuyor. Bünyesine dahil ettiği ve benimsediği unsurlar konusunda herhangi bir ayrım gözetmediği anlaşılan Arjantin, son derece hoş görülü ve açık fikirli bir ev sahibi izlenimi veriyor (!).

Yeni Haberler