Haberler

Kemal Karpat’tan I. Dünya Savaşı değerlendirmeleri

Tarih Haber / 01.07.2014

Birinci Dünya Savaşı’nın üzerinden tam bir asır geçti. Hâlâ kanayan yaralar, unutulmayan acılar olduğu gibi pek çok tarihçiye göre kapatılmamış hesaplar da var. İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Karpat’ın da düşüncesi bu yönde. 

Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’na girme nedenlerinden birinin İngiltere ve Fransa gibi güçlü ülkelerin topraklarını paylaşacağı korkusu olduğunu kaydeden Kemal Karpat, Osmanlı’nın pay çıkarma ve yıllar önce kaybettiği Balkanlar’ı alma düşüncesinin de olduğunu, ancak en önemli sebebin topraklarının paylaşılmasını önlemek olduğunu belirtti.

Günümüzde dünyada yaşanan siyasi olayları da I. Dünya Savaşı çerçevesinde değerlendiren Karpat, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da bugün yaşanan sorunları, Osmanlı şemsiyesinin o bölgelerden çekilmesine bağlıyor. “Osmanlı döneminde Araplar hiçbir zaman görmedikleri birliğe sahipti, Kuzey Afrika olsun, Orta Doğu olsun tüm Araplar bir ülke şeklinde birleşmişlerdir” ifadesini kullanan Kemal Karpat, Osmanlı idaresinin, Kuzey Afrika’da tüm bu halkların beraber yaşamasına imkan verdiğini, burada bir çeşit jandarma vazifesi gördüğünü de sözlerine ekledi.

AA’ya verdiği röportajda Mısır’daki sorunlara da değinen tarihçi, yıllar önce İngilizlerin Mısır’dan atılmalarının Arap milliyetçiliği sayesinde olduğunu ifade etti. Bugün yaşanan kargaşaları ise bu milliyetçiliğinin iflas etmesine bağladı.

  • Kemal Karpat

Yeni Haberler