Gündem

Harp Mecmuası yeniden basılıyor

Tarih Haber / 07.07.2014

Birinci Dünya Savaşı devam ederken yayımlanan Harp Mecmuası, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü dolayısıyla yeniden basılıyor. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje, savaş yıllarını yansıtan eşsiz bir kaynak niteliğinde.

Osmanlı Devleti’nin en zor günlerini geçirdiği Birinci Dünya Savaşı yıllarında savaşın gidişatı hakkında halkı bilgilendirmek, savaştaki askerlerin durumuna ilişkin bilgi vermek amacıyla birçok mecmua basıldı. Bu mecmuaların en önemli özelliklerinden biri, zor durumda olan halka moral vermekti. Millî duyguları teşvik etme amacı da taşıyan bu yayınların en önemlileri arasında Harp Mecmuası da yer alıyor. İçeriği birçok görselle desteklenmiş olan dergi, savaşa ilişkin bilgi vermesinin yanı sıra cephelerden manzaralarla okuyuculara savaşla ilgili fikir sahibi olma imkanı sunuyor ve ordu ile halk arasında bir bağlantı kurulmasına yardımcı oluyordu. Dergide ayrıca şehit olan askerlere de yer veriliyordu.

1915’ten 1918’e kadar yayımlandı

İlk sayısı Kasım 1915’te yayımlanan derginin 15 günde bir çıkması tasarlanmıştı. Bu düşünce, ilk sayılarda hayata geçirildi; fakat ilerleyen yıllarda birkaç aylık kesintiler oldu. Toplam 27 sayısı bulunan dergi, son olarak 1918 yılının Haziran ayında yayımlandı. Dergi, ilk sayısında çıkış amacını şu şekilde ortaya koymuştu: “… en büyük ve en kuvvetli düşmanımız karşısında neslinin ve dininin ananesine uygun bir kahramanlık ve fedakarlıkla cenkleşen muazzam ordumuzun altın destanını yazılar ve resimlerle ebedileştirmek, onu bütün dünyanın gözleri önüne sermek için çıkıyor.”

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon’dan önemli adım

Dönemin Harbiye Nezareti tarafından çıkarılan dergi, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün girişimleriyle yeniden basılıyor. Dönemin dilini ve ruhunu yansıtabilmek adına Osmanlıca yayımlanan dergide yazıların Türkçe transkripsiyonlarına da yer veriliyor.

Yeni Haberler