Gündem

Birleşik Krallık’ta ışıklar sönecek

Tarih Haber / 11.07.2014

Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında Birleşik Krallık’ın tümünde “LIGHTS OUT” adlı projenin hayata geçirilmesi planlanıyor.

İngiltere’nin savaşın 100. yıldönümü için özel olarak hazırladığı kültürel program “14-18 NOW”ın bir parçası olan LIGHTS OUT, İngiltere’nin resmî olarak savaşa girdiği gün olan 4 Ağustos’ta ışıkların söndürülmesini öngörüyor. Bütün vatandaşlar 22:00-23:00 saatleri arasında ışıklarını söndürmeye davet ediliyor. LIGHTS OUT kapsamında aynı zamanda yerel etkinlikler ve sanat sergileri de düzenlenecek.

Proje çok, sorumluluk yok

Kendisini hiçbir zaman savaşın müsebbibi olarak görmeyen, savaşa girişini uluslararası antlaşmalarla korumaya yükümlü olduğu sözleri tutma mecburiyetinin zorunlu bir sonucu olarak sunan Birleşik Krallık, 100. yıldönümü vasıtasıyla birçok yerel ve ulusal projeye imza atmaya devam ediyor. Fakat bu projelerin İngiltere’nin üstlenmediği ve üstlenmeye niyetinin olmadığı asıl sorumluluklar konusunda ne kadar yararlı olduğu tartışılır. İngiltere, savaşa dahil oluşunu birtakım ilkelere olan bağlılığı ile açıklar, bunların başında da küçük ulusların haklarının gözetilmesi ve uluslararası hukuk bulunur. Dolayısıyla işgal edilen Belçika’nın yardımına koşan İngiltere hakları savunmak, bağımsızlığı garanti altına almak için savaşa girmeye mecbur bırakılmış olur. İngiltere’nin uğruna savaşa girmeyi göze aldığı bu değerleri savaş ilerledikçe bizzat kendisinin çiğnemesi 4 Ağustos’ta ışıklar söndürülürken muhtemelen akıllara gelmeyecek.

Yeni Haberler