Haberler

İKSV’de özel program

Tarih Haber / 04.02.2015

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından her yıl düzenlenen İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl Birinci Dünya Savaşı’nın 100’ncü yıldönümü sebebiyle özel bir program yapılacak.

3 Şubat günü düzenlenen bir basın toplantısında bu sene 31 Mayıs-29 Haziran günlerinde 43’üncüsü gerçekleştirecek olan festivalin ana temasının “Kültürel Manzaralar” olarak belirlendiği açıklandı. Temanın özellikle 19. yüzyılda artan ve siyasi dengeleri değiştiren milliyetçilik akımına ve bununla birlikte dönüşen kimlik, aidiyet ve coğrafya gibi konulara atıfta bulunduğu belirtildi.

Türk ve Ermeni bestecilerden özel eserler

Festivalin açılış gecesinde, Çanakkale Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü sebebiyle besteci, keman sanatçısı ve Hasan Niyazi Tura’ya sipariş edilen senfonik şiir, Sascha Goetzel’in yöneteceği Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından ilk defa yorumlanacak. Festival için aynı zamanda Ermeni besteci Tigran Mansurian’a da bir eser sipariş edildi. Mansurian’ın bestesi, viyola sanatçısı Kim Kashkashian ve piyanist Peter Nagy tarafından icra edilecek. Eserin prömiyeri 10 Haziran günü Surp Vorvots Vorodman Kilisesi’nde yapılacak. Basın toplantısında Mansurian’ın günümüzün en orijinal bestecileri arasında yer aldığını dile getiren festival direktörü Yeşim Gürer Oymak, “Bu eserin 1915’te Ermeni kardeşlerimizin yaşadığı trajediyi ve kaybettiklerini hep birlikte anmamıza vesile olmasını diliyoruz” dedi.

Yeni Haberler