Gündem

Çevrimiçi “tarih dinletileri”

Tarih Haber / 17.06.2014

Tarih konusunda çalışmaların yürütüldüğü ve bu çalışmaların daha geniş bir kitle ile paylaşıldığı ortamların en yenilikçi ve ilgi çekici olanlarından ‘podcast’ler, hem uzmanlar hem de uzman olmayanlar için hazırlanan “internet yayınları”.

Ottoman History Podcast ve The Wild Field girişimleri

Bunlardan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Yrd. Doç. Dr. Emrah Safa Gürkan ile Georgetown Üniversitesi Tarih bölümünde doktora öğrencisi olan Chris Gratien’in yapımcılığını ve editörlüğünü üstlendikleri “Ottoman History Podcast” 2011 yılından beri aktif olan bir proje. Sitede “akademik üretimin alternatif bir şeklinin bulunması” amaçlanıyor ve bu bağlamda daha anlaşılır olması hedeflenen paylaşımlar yapılıyor. 4 sezondur İngilizce ve Türkçe yayımlanan bölümlerde Osmanlı tarihine ilişkin genel meselelere ve Osmanlı hapishaneleri, Osmanlı’da çocukların hayatı, azınlıkların yaşamları gibi spesifik konulara değinilmiş.

Benzer bir girişim de bu Mart ayında yayın hayatına başlayan ve Ottoman History Podcast ile işbirliği yapan “The Wild Field”. Avrupa ve Asya’nın ortak sınırları özelinde çalışan The Wild Field’in araştırma alanları arasında Karadeniz, Kafkaslar, Doğu Avrupa, Orta Avrupa, Orta Asya gibi bölgeler yer alıyor. İçeriği Georgetown Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan ve 16. ve 17. yüzyıl süresince Polonya-Litvanya ile Osmanlı sınır ilişkileri konusunda uzmanlaşan Michael Polczynski ve Osmanlı-Türk ve Polonya ilişkileri üzerine çalışan Paulina Dominik tarafından yönetilen sitede şimdiye kadar göç, muhacirlik, entelijansiya gibi konularda podcast yayımlandı.

http://www.ottomanhistorypodcast.com/

http://www.thewildfield.com/

Yeni Haberler