Gündem

Associated Press’ten “fotoğrafik zaman çizelgesi”

Tarih Haber / 16.06.2014

I. Dünya Savaşı’nın 100. Yıldönümüne yaklaşırken kişisel, kurumsal ve resmî birçok girişimin anma çalışmalarında bulunduğunu görüyoruz. Bunlardan biri de 1846 yılından beri aktif olan Amerikan haber ajansı Associated Press.

“Çevrimiçi sergi” hazırlandı

Associated Press savaşın en kritik anlarına dair 100 fotoğrafı bir araya getirerek görsel bir zaman çizelgesi hazırladı. Avusturya veliahdı Franz Ferdinand suikastından başlayarak savaşın ilk günlerinden itibaren iz süren, farklı cephelerde sürdürülen savaşın sona erişine kadar fotoğraflar üzerinden tasvirini yapan girişimi bir “çevrimiçi sergi” olarak nitelemek mümkün. Girişim, askerî olayların yanı sıra savaş boyunca süregelen teknolojik gelişmeyi takip etmeyi de mümkün kılıyor.

Associated Press’in internet sayfası üzerinden yalnıza I. Dünya Savaşı’yla ilgili değil, dünya tarihinde iz bırakmış hemen her olayla ilgili görsel malzemeye ulaşmak mümkün.

Associated Press’in son derece geniş olan arşivinden 100 fotoğraf seçerek derlediği “zaman çizelgesi”, Türk basınında “daha önce yayımlanmamış fotoğrafların servis edilmesi” olarak geçti; fakat yeni fotoğrafların ortaya çıktığı doğru değil.

Yeni Haberler