Haberler

Avustralyalı tarihçiden farklı bir Çanakkale yorumu

Tarih Haber / 04.05.2015

Yunus Emre Enstitüsü’nün, Çanakkale Savaşları’nın 100’uncu yılı dolayısıyla  Nilüfer Belediyesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlediği “100 Yıllık Barış-Çanakkale: Edebiyat Köprüleri” etkinliği çerçevesinde tarihçi ve akademisyen Jonathan King gençlerle bir araya geldi. King, Bursa, Çanakkale ve istanbul’da üniversite öğrencilerine Çanakkale Savaşlarının dününü ve bugününü anlattı. King’in kaleme aldığı “Gelibolu Günlükleri” kitabı Avusturalya’da yayınlandığında büyük yankı uyandırmıştı. Çünkü yazar, Çanakkale Savaşı’nı Anzaklar için bir kahramanlık destanı olarak görmüyor.

Yeni Şafak Pazar ekinde Ayşe Olgun’un yazdığına göre, Avustralyalı tarihçi Jonathan King, Anzakların Çanakkale’ye gelip savaşmalarını büyük bir hata olarak değerlendiriyor. Atalarının İngilizlerin adaya bıraktığı mahkumlar olduğunu hatırlatan King, bu utançtan kurtulmak için yeni nesillere Çanakkale’yi zafermiş gibi gösterdiklerini söylüyor. Sekiz ay süren savaşın sonunda Anzakların Gelibolu kıyılarından çekilmek zorunda kaldığını dile getiren King, “Biz çekilmek zorunda kaldık ve Osmanlı Savaşı kazandı. Avusturalyalılar için bu savaşın yüceltecek bir yanı yok. Bizim bu savaştan övünmek yerine ders çıkarmamız gerekiyor” diyor.

En son Anzak askerinin 2002’de vefat ettiğini söyleyen King, şunları anlatıyor: “Son yaşayan Anzak askeri de Çanakkale Savaşları’nı bir felaket olarak nitelendirdi. Len Hail adındaki Anzak askeri bana ‘Bir dahaki sefere savaşırsak taraf değiştireceğim ve Anzaklara karşı Türklerin yanında savaşacağım’ dedi. Savaş alanında Anzak askerleri, Osmanlı askeriyle arkadaşlık kurdu çünkü birbirleriyle konuşacak kadar yakındılar. Bazı zamanlar birbirlerine çikolatalar, sigaralar, yiyecekler hediye ediyorlardı. Bir yazar olarak tüm hayatım boyunca tarihi kitaplar yazdım. Her seferinde kurgu değil, gerçekleri anlattım.”

Yeni Haberler