Gündem

Avrupa savaşın 100. yılını anıyor

Tarih Haber / 06.08.2014

Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yıldönümü vasıtasıyla Avrupa’da büyük ve küçük ölçekli birçok etkinlik düzenleniyor. Bunlardan en çok ses getireni 4 Ağustos Pazartesi günü Belçika’nın Liege kentinde 83 farklı ülke temsilcisinin katılımıyla düzenlenen anma töreni oldu.

Konukların Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde tarafından ağırlandığı anma törenine katılan isimler arasında Alman ve Fransız cumhurbaşkanları, İspanya kralı ve Cambridge dük ve düşesi vardı.

Törende söz alan Alman cumhurbaşkanı Joachim Gauck, 100 yıl önce yapılan hataların tekrarlanmaması için savaşı hatırlamanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve “Sadece burada yaptığımız konuşmalarda, davranışlarımızda değil, aynı zamanda tavırlarımızda da bu savaştan ders aldığımızı gösterelim. Hem içinde yaşadığımız zaman diliminde hem gelecekte bunu gösterelim” dedi.

“Tarafsızlık artık bir seçenek değil”

Törende konuşma yapan bir diğer isim olan Fransız cumhurbaşkanı François Hollande ise Gazze’deki olaylara dikkat çekerek “Bugün tarafsızlık artık bir seçenek değil” dedi. Harekete geçme gerekliliğinden bahseden Hollande, “Avrupa harekete geçmek için Birleşmiş Milletlerle birlikte sorumluluk almak zorunda” diye konuştu. İsrail’in bugün Filistin topraklarında hak iddia etmesinde İtilaf Devletleri’nin oynadığı rol hatırlandığında ve Hollande’ın bahsettiği “sorumluluk alma”, “harekete geçme” gibi eylemlerin ne ölçüde yerine getirildiği düşünüldüğünde bu beyanatın samimiyetsizliği ortaya çıkıyor.

Konuşmaların ardından konuklar Londra Senfoni Orkestrası ve Berlin Filarmoni Orkestrası’nın verdiği konseri dinledi.

İngiltere etkinliklerde başı çekiyor

Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılına yönelik etkinliklerde İngiltere’nin başı çektiğini söylemek mümkün. Ülkede geçtiğimiz günlerde savaşı anmak adına ev ve işyeri sahipleri bir saatliğine ışıklarını kapattı. Bu zaman diliminde savaşta hayatını kaybedenlerin isimleri Londra’daki Piccadily Meydanı’na yerleştirilen dev ekranlara yansıtıldı. Bir başka ilginç etkinlik ise Birmingham’da gerçekleştirildi. Brezilyalı sanatçı Nele Azevedo’nun daha önce İtalya’nın Floransa ve Almanya’nın Berlin şehirlerinde gerçekleştirilen buzdan heykeller sergisinde yaklaşık 5000 heykel hayatını kaybedenleri temsil etti. Son olarak Londra Kulesi’nde seramik sanatçısı Paul Cummings ve sahne tasarımcısı Tom Piper dökülen kanı temsil eden bir “gelincik tarlası” çalışmasında bir araya geldi.

Türkiye’de etkinlik düzenlenmiyor

Avrupa’da, özellikle İngiltere’de interaktif özellikleri ön plana çıkan anma törenleri düzenlenirken Türkiye’de savaşın 100. yıldönümü daha ziyade akademik alanlarda hatırlanıp irdeleniyor. Birçok üniversite hem kendi bünyesinde hem de yabancı üniversitelerle işbirliği içinde konferans ve seminer düzenlerken daha geniş kesime hitap edebilecek etkinliklerde bir eksiklik bulunuyor ve konu medyada hemen hiç yer almıyor.

Yeni Haberler