Gündem

Anzak askerinin günlüğü Afyonkarahisar’da

Tarih Haber / 22.04.2015

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizler adına Mısır’da çarpışırken İttifak Devletleri’nce esir alınan ve 2,5 yıl Afyonkarahisar’daki Taş Medrese’de tutulan Anzak askerinin yazıp kitap haline getirdiği günlük, 100 yıl sonra torunu tarafından bu binada kurulan müzede sergilenmek üzere bağışlandı.

Süveyş Kanalı’nda düzenlenen Birinci Kanal Harekatı’nda İngiliz Ordusu’nda görevli olan ve savaş sırada esir düşen Anzak askeri George VVilliam Handsley, önce Filistin’e, daha sonra ise Afyonkarahisar’a getirildi. Afyonkarahisar’da kaldığı 2,5 yıllık sürede başından geçen tüm olayları, postalının içinde sakladığı günlüğe aktaran Handsley, esaret süresinin dolması üzerine ailesinin bulunduğu Avustralya’ya döndü ve 1919’da bunu küçük bir kitap haline getirdi. Anzak askerinin torunu David Hinds, eşi Tricia Perrin ile birlikte dedesinden bir asır sonra Afyonkarahisar’a geldi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile buluşan Hinds, günlüğün kitaplaştırılmış halini Çoban’a teslim etti. Kitap, esir askerin tutulduğu Taş Medrese’deki müzede sergilenecek.

Dedesinin kendisi doğmadan bir yıl önce öldüğünü kaydeden Hinds, günlüğün 1919’da kitap haline getirilen günlüğün renkli ve büyük boy baskısını müzeye armağan etmekten mutlu olduğunu söyledi. Afyonkarahisar’da bulunmakla Türkiye’nin, Avustralya’nın ve kendi ailesinin tarihini bir arada yaşama imkanı bulduğunu belirten Hinds, dedesinin anılarından çok etkilendiğini ifade etti. Hinds, “ Dedem burada iklimden dolayı zor şartlar altında yaşamış. Kendisi çok sıcak bir yerden geliyordu. Buranın kışları da aşırı soğukmuş ancak yerli halk kendisine kazak örmüş, kalın kıyafetler vermiş. Çok kibar ve nazik davranmışlar” dedi. Belediye Başkanı Çoban Avustralyalı çifte teşekkür ederek kitabın müzede yer almasına sevindiğini dile getirdi.

Yeni Haberler