Gündem

Çanakkale gazileriyle yapılan eski röportajlar gün yüzüne çıktı

Tarih Haber / 20.03.2015

Afyonkarahisarlı tarih araştırmacısı Hasan Özpunar, Afyonkarahisar Halkevi’nin zamanında 600 kadar Çanakkale gazisiyle yaptığı röportajların bir kısmına ulaştı.

Afyonkarahisar Halkevi’nin o dönemdeki dergisi Taşpınar’dan Halkevinin 600 kadar Çanakkale gazisiyle 1930’lu yıllarda röportaj yaptığını öğrenen Hasan Özpunar, bu gazilerden birinin torununa ait olan belgelerde röportajların bir kısmına rastladı. Torunun muhafaza ettiği belgelerin arasında daktiloyla yazılmış, sonlarında gazilerin el yazısıyla isim ve imzalarının yer aldığı 7 röportaj bulundu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Özpunar, “Ne ilginçtir ki bu 600 kişiden derlenen hatıralardan hiçbiri bugüne kadar yayımlanmadı. Kimse bu metinlerin nerede olduğuna dair bilgi, belge de bulamadı. Geçtiğimiz günlerde, o yıllarda Afyonkarahisar Halkevinde çalışmalar yapan merhum Ahmet Çetinalp’in oğlu emekli öğretmen Mehmet Akif Çetinalp ile babasından kalmış bazı eski belgeleri incelerken Çanakkale Savaşları’na katılmış gazilerle yapılan röportajlardan birini bulduk. 6 metin daha bulduk ancak Halil İbrahim Gökbuğa ile yapılan röportaj tam olarak o savaş günleri hakkında bize ayrıntılı bilgiler veriyor.” dedi.

Yeni Haberler