Diğer Haberler

Amerikalı tarihçi: “Soykırımı Ermeniler yaptı”

Tarih Haber / 02.03.2015

Geçtiğimiz günlerde Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nde düzenlenen “Doğu Anadolu’da İnsanlık Trajedisinin 100. Yılı” başlıklı konferansa katılan Amerikalı tarihçi Prof. Justin McCarthy, 1915 Olayları’yla ilgili değerlendirmeler yaptı. 27 Şubat’ta düzenlenen konferans öncesinde Toronto’daki Ermeni diasporası, “soykırım inkarcılarının seslerini duyurmasına izin vermeyin” başlıklı bir imza kampanyası düzenlemiş, McCarthy’nin yanı sıra Bruce Fein’ın da katıldığı konferansın iptali için uğraşmıştı.

“Osmanlı, Ermenileri Ermenilerden korudu”

Buna rağmen gerçekleşen konferansta 1915 senesindeki durumu anlamak için olaylara Osmanlı Devleti özelinde değil, daha geniş bir çerçeveden bakılması gerektiğinin altını çizen McCarthy, bu süreçte yaşananların “Ermeni soykırımı” olarak adlandırılamayacağını ifade etti. “Osmanlı, Ermenileri bile Ermenilerden korudu” diyen Amerikalı profesör, konuşmasında “Ermeniler doğuda Osmanlı askerlerini, devlet görevlilerini, valileri bile öldürdü, işkence etti” ifadelerine de yer verdi.

Arşiv hatırlatması

Birtakım çevrelerin 1915 Olayları’nı soykırım olarak nitelemek için belge arayışında olduğunu da sözlerine ekleyen McCarthy, “Elimizde binlerce ama binlerce belge var. Bu belgeler Türklerin değil, Ermenilerin soykırım yaptığını gösteriyor” dedi. McCarthy, Türkiye’nin arşivlerini açmasına rağmen Ermenistan’dan benzer bir hamle gelmediğini de sözlerine ekledi.

Yeni Haberler