Diğer Haberler

Beyazcamda bir saga: “Vikingler”

Tarih Haber / 09.06.2014

Tür: Tarihî drama, aksiyon
Yapım: Kanada, İrlanda
Senaryo: Michael Hirst
Oyuncular: Travis Fimmel, Clive Standen, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, Nathan O’Toole, Katheryn Winnick, Jessalyn Gilsig, George Blagden, Donal Logue

Mart 2013’te ABD ve Kanada’da yayımlanmaya başlamasının ardından çok tutulan ve dünya televizyonlarında gösterilmeye başlayan “Vikings”, Türkiye’de de oldukça ilgi gördü. Erken Ortaçağ İskandinavya’sının sözlü destanlarından esinlenerek oluşturulan senaryo, tarihî dizileri sevenler için macera ve heyecan dolu bir seyir vadediyor.

Hikayenin baş kahramanı, 13. yüzyıl İzlanda sagasından bir karakter olan Ragnar Lodbrok. Ragnar (Travis Simmel), batıya giderek yeni diyarlar keşfetme ve zenginlikler elde etme arzusuyla yaşayan genç bir Viking’dir. Oldukça dar bir görüşe sahip olan ve sadece doğuya seferlere izin veren liderleri Earl Haraldson’a (Gabriel Byrne) karşı gelen Ragnar, batıya yapılacak seferi planlar ve arkadaşı Floki de (Gustaf Skarsgård) dayanıklı bir gemi inşa eder. Kardeşi Rollo (Clive Standen) ve birkaç adamla birlikte yola çıkan Ragnar, batıda bir İngiliz krallığı olan Northumbria’ya ulaşır.

Burada ilk karşılaştıkları şey, içi altından yapılmış eşyalarla dolu bir Hıristiyan mabedi ile keşişler olur. İzleyiciyi bekleyen sonraki sahneler, Vikinglerin mabedi vahşice yağmalaması, karşılaştıkları herkese sağ bırakmamacasına saldırması üzerinden şekilleniyor. Evlerine döndüklerinde anlatacakları ise bellidir: muhteşem kasabalar, şehirler ve hazineler. Ve yeni bir tanrı…

– Bir adam ne yapar?
– Ailesine göz kulak olur.
– Başka ne yapar?
– Savaşır.

Korkusuzca savaşan bir kahramanın aile hayatında pek de kusursuz olamayacağını da gösteriyor bize Ragnar’ın hikayesi. İlk sezonda batıya gerçekleştirdiği sefer, elde ettiği zenginlikler ve Earl’ü öldürerek yerine geçmesi üzerinden kurgulanan senaryo, ikinci sezonda kardeşi Rollo ile girdiği savaşı ve karısı Lagertha’ya (Katheryn Winnick) olan ihanetini de anlatıyor. Dizide barbar, acımasız, yağmacı, Odin’e tapan paganlar olarak gösterilen Vikinglerin “Allah’ın adamı” Hıristiyanları katlettiği sahneler, böylece ikinci sezonda Ragnar’ın güç savaşı üzerinden şekilleneceğe benziyor. Northumbria’ya gerçekleştirdiği seferden dönüşte evine götürdüğü keşiş Athelstan’ın Odin’e tapmaya başlaması ve bir zamanlar kendinden olanlarla savaşması, dizinin yeni sezon sürprizlerinden. Katolik Kilisesi’nin büyüyen gücünün İskandinavya’ya da ulaşmasıyla Vikinglerin asimile olarak tarih sahnesinden çekilmesinin ileriki sezonlarda konu edilip edilmeyeceği ise merak konusu.

Bu yıl dördüncü sezonla izleyicinin karşısına çıkacak “Game of Thrones” ile çokça ve aslında haksız yere kıyaslanan “Vikings”, senaryosunda pek fazla -belki de henüz- entrika yer almaması nedeniyle eleştiriler de alıyor. Yine de İrlanda’da çekilen “Vikings”’in gerçekçi savaş sahneleri, kostümleri, dekorları, oyuncu kadrosu ve eleştirel bir seyir vadeden senaryosuyla izlemeye değer bir tarihî dizi olduğu söylenebilir.

Yeni Haberler