Eskimeyen Kitaplar, Gündem

Tarihî eser kaçakçılığına darbe

admin / 12.06.2014

Çorum İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, tarihî eser satmak isteyen üç şahsı tespit ederek 121 tarihî eseri ele geçirdi. Bir istihbaratı değerlendiren polis, ellerinde kaçak eserler bulunan kişilerin kaçma ihtimallerini göz önünde bulundurarak kaçakçılarla irtibat kurdu ve eserleri satın almak üzere sözleşti. Helenistik, Bizans, Selçuklu dönemleri ile Demir Çağı’na ait olduğu tespit edilen 121 eser, alıcı kılığındaki polislerin düzenlediği operasyonla ele geçirildi. Polis ekiplerinin beyanı üzerine incelemede bulunan Çorum Müze Müdürlüğü, eserlerin müzede sergileneceğini bildirdi. Gözaltına alınan kaçakçılar ise “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet”ten adliyeye sevk edildi.

Gaziantep’te ise 3 tarihî mozaik ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kaçak eserlerin bulunduğu öğrenilen bir iş yerine operasyon düzenlenerek tarihî mozaik tablolar yakalandı. Bir şüpheli şahıs gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi, olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Kaçırılan Gaziantep mozaikleri için kampanya başlatıldı

Gaziantep Zeugma’nın adeta simgesi haline gelen ve literatüre “Çingene Kızı” olarak geçen mozaiğin, Toprak Ana Gaia ile Büyük İskender’in betimlendiği sahnelerin de aralarında bulunduğu 12 parçalık mozaiğin vatanına dönmesini sağlamak amacıyla www.change.org adresinde imza kampanyası başlatıldı. İki yıl önce ABD’ye kaçırılan mozaikler Ohio’daki Bowling Green Devlet Üniversitesi’nin girişinde zemin süsü olarak kullanılıyor. Aktüel Arkeoloji dergisinin girişimi ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle “Zeugma’dan Amerika’ya kaçırılan mozaikler iade edilsin” çağrısıyla yürütülen sanal imza kampanyasında 15 bin imzaya ulaşılması hedefleniyor.

Yeni Haberler