Gündem

19. yüzyıl Arapça süreli yayınları için yeni bir girişim

Tarih Haber / 17.06.2014

Alman araştırma enstitüsü Zentrum Moderner Orient (ZMO) tarafından temelleri atılan “Jara’id” projesiyle 1800-1900 yılları arasında çıkmış Arapça süreli yayınların bir derlemesinin yapılması ve akademik çalışmalara kılavuzluk edilmesi amaçlanıyor.

1996 yılında kurulan ve şu anda başında Modern Orta Doğu uzmanı Prof. Dr. Ulrike Freitag’ın bulunduğu Zentrum Moderner Orient, kendisini “Orta Doğu, Afrika, Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Orta Asya üzerine disiplinlerarası ve karşılaştırmalı çalışmalar yürüten tek Alman araştırma merkezi” olarak tanımlıyor. Zentrum Moderner Orient, yürüttüğü çalışmalarda tarihsel bir bakış açısı benimsiyor. Araştırma konuları içinde yer alan bölgelerle ilgili çeşitli incelemeler yürüten enstitünün mevcut odak noktası ise Müslüman topluluklar ve bu toplulukların gayrimüslim komşularıyla olan etkileşimleri.

Kronolojik bir çalışma hazırlanıyor

Zentrum Moderner Orient’in son dönem projelerinden biri de 19. yüzyıl boyunca çıkarılmış Arapça süreli yayınların derlemesini yapmak. Bu amaçla yalnızca Arapça yayınlar değil, Arapçayla birlikte başka bir dilde yayımlanmış ve farklı yazı biçimleriyle yazılmış olanlar da inceleniyor. Derlediği süreli yayınlarla bir kronoloji ortaya koymayı hedefleyen projede en sık karşılaşılan sorunların başında yayınların yer ve zamanının tespiti ile bu yayınları elinde bulunduranların, editörlerinin veya yayıncılarının belirlenmesi olduğu belirtiliyor. Buna ek olarak bazı dergilerin aynı isimle çıkmış olması ve aynı editörün birden fazla dergiye katkıda bulunmasının derleme çalışmalarını zorlaştıran unsurlar olduğu dile getiriliyor.

İçeriği incelemek ve geliştirmek mümkün

Enstitünün internet sitesinde derlenen süreli yayınlar hakkında genel bilgiye, ilk ve son sayılarının ne zaman çıktığına, yayın yeri ve zamanına, hangi dilde yayımlandığına, editörlerin kim olduğuna ilişkin ve günümüze ulaşan sayıların hangi ülkede, hangi koleksiyonda bulunduğuna ilişkin bilgiye erişmek mümkün. Sitede kullanıcıların yorum yapmaları ve projeye katkıda bulunmaları da teşvik ediliyor.

http://www.zmo.de/index_e.html

http://www.zmo.de/jaraid/index.html

Yeni Haberler