Eskimeyen Kitaplar, Gündem

Sakık’a tepkiler sürüyor

Tarih Haber / 10.06.2014

Ağrı’da tekrarlanan yerel seçimde Belediye Başkanı seçilen BDP’li Sırrı Sakık’ın ilk icraat olarak Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Pilotlar Anıtı’nı kaldıracağını ve mahalle ile caddelere verilen “Kazım Karabekir” ismini değiştireceğini açıklaması tepki çekmeye devam ediyor. 1915 Olayları’yla ilgili olarak Mustafa Kemal’in Kazım Karabekir’e “Sizler, Ermeni Olaylarında alçaklık yaptınız” dediğini de iddia eden Sakık’ın sözleri çeşitli eleştirilere hedef oluyor.

“Sakık gibiler değil, Doğu’nun vefakar insanı karar verir”

Kızı Timsal Karabekir’in de yönetim kurulunda yer aldığı Çanakkale Kazım Karabekir Vakfı, Sakık’ın sözlerine sert bir açıklamayla yanıt verdi. Karabekir’in Erzincan, Erzurum ve Kars topraklarını Rus işgalinden kurtaran önemli bir Millî Mücadele figürü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu sınırlarını belirleyen kişi olduğu, sebeple de adının Doğu illerine en çok yakışacak isimler arasında yer aldığı dile getirildi. Sırrı Sakık’ın ifadelerinin kınandığı belirtilen açıklamada, “Kazım Karabekir’in Doğu illerimizde bir utanç abidesi mi yoksa övünç abidesi mi olduğuna Sakık gibiler değil, Doğu’nun vefakar insanı karar verir” denildi.

Murat Bardakçı: “Sırrı Bey bize öğretsin!”

Tarih araştırmacısı Murat Bardakçı da HaberTürk’teki köşesinde konuya değinerek Sırrı Sakık’ın kaldırmak istediği anıtın 1926-30 yılları arasında Kürt toplumunun ayaklandığı Ağrı İsyanları’yla bir ilgisi olmadığını vurguladı. Bardakçı ayrıca Mustafa Kemal’in Kazım Karabekir’e Sakık’ın iddia ettiği gibi bir hitabı olmadığını dile getirdi ve Sakık’ı bu iddiasını doğrulamaya davet etti. Bardakçı, “Sırrı Bey bize öğretsin! Sırrı Sakık’a şimdi önemli bir vazife düşüyor: Mustafa Kemal Paşa’nın bu sözleri hakikaten edip etmediğini açıklamak, daha doğrusu ispat etmek!” dedi.

“Kahraman asker, şanssız siyasetçi”

Bardakçı, Kazım Karabekir’in özellikle Millî Mücadele yıllarındaki etkisi ve önemine dikkat çektiği yazısında, Karabekir’in kahraman bir asker olmakla beraber şanssız bir siyaset hayatı geçirdiğini ifade etti. Bardakçı, Karabekir’in Cumhuriyet’in ilk senelerinde tecrübe ettiği sıkıntıların yanında ilerleyen zamanlarda da Mustafa Kemal ve Cumhuriyet’i karalama kampanyalarına alet edildiğini savundu.

Yeni Haberler