Gündem

Türkmenistan’da Selçuklu sergisi

Tarih Haber / 29.04.2015

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından himaye edilen, Konya-Selçuklu Belediyesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Aydınlar Ocağı tarafından birlikte yürütülen “Büyük Selçuklu Mirası Projesi” kapsamında, Türkmenistan’ın Başkenti Aşkabat’ta sergi açıldı. Türkmenistan Güzel Sanatlar Akademisi Sergi Salonu’nda yapılan açılış programına, Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Atageldi Aşırov, Türkmenistan Güzel Sanatlar Akademisi Rektörü Ahat Murat Nuvvayev,  diplomatik misyon temsilcileri, Türkiye’nin Astana Büyükelçi Vekili Abdullah Kızıl, Türkmenistan TİKA Koordinatörü Ali Muslu, Selçuklu Belediyesi Başkan Vekili Ali Ziya Yalçınkaya, proje editörleri İbrahim Dıvarcı ve Feyzi Şimşek katıldı.

Programa katılan Türkmenistan Kültür Bakan Yardımcısı Atageldi Aşırov, “Bu sergiyi, atalarımızın dedelerimizin dünya kültürüne kazandırdığı zengin mirasın güzellikleri anısına bağışlıyoruz” dedi. Aşırov, sergide Selçuklular dönemi mimari eserlerinin fotoğrafları ve müze eserleri imitasyon ürünlerinin kendine has özellikleri ile tüm insanlığın genel hazinesi olduğuna işaret ederek bunlara sahip çıkılması gerektiğini ifade etti. Türkmenistan Türkiye Büyükelçi Vekili Abdullah Kızıl da, barışın, istikrarın ve refahın temininin toplumlar arasındaki ortak tarihi kültürel değerleri, eserleri keşfetmekle ve kalplerde yer etmesini sağlamakla mümkün olacağını söyledi.

Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali Ziya Yalçınkaya, Türklerin ata yurdu Türkmenistan’da kadim medeniyet Selçuklu’nun izlerini günümüze taşıyan bir etkinlikte birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Yalçınkaya, “Dünya tarihinin en önemli kültür havzalarından birini oluşturan ve bugün coğrafyasında 28 ayrı devletin kurulduğu Selçuklular, bize bir medeniyet emanet etti. Biz de bu emanete sahip çıkma adına önemli projeler gerçekleştirdik. Büyük Selçuklu Mirası Projesi de onlardan biridir” dedi.

Yeni Haberler