Gündem

Teksas Üniversitesi Gabriel Garcia Marquez’in kişisel arşivini satın aldı

Tarih Haber / 27.02.2015

Teksas Üniversitesi, geçtiğimiz yıl 87 yaşında hayatını kaybeden Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez’in kişisel arşivini 2.2 milyon dolara satın aldı.

Teksas Üniversitesi Harry Ransom Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre dünyaca ünlü Nobel ödüllü yazarın arşivi 50 yıllık bir dönemi kapsıyor ve kendi 10 romanının orijinalleri de dahil olmak üzere 2 bin parçadan meydana geliyor. Yazarın eserlerini yazarken kullandığı daktilo ve bilgisayarlar, fotoğraf albümleri, ölmeden önce yazdığı ve tamamlayamadığı eseri Birbirimizi Ağustos’ta Göreceğiz, çeşitli yazarlara ve arkadaşı Fidel Castro’ya gönderdiği mektuplar da arşivde yer alan parçalar arasında.

İspanyol Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Marquez’in arşivi; Jorge Luis Borges, William Faulkner, James Joyce, Samuel Beckett, Ernest Hemingway ve John Steinbeck gibi ünlü isimlerin arşivlerine de sahip olan Harry Ransom Merkezi’ndeki kütüphanede sergilenecek.

1927 yılında Kolombiya’da doğan Gabriel Garcia Marquez eserlerinde kendi ülkesini ve başta ABD olmak üzere emperyalist ülkeleri eleştirmiş, hatta bu eleştirileri sebebiyle uzun bir süre ABD’ye girmesi yasaklanmıştı. Eserleri tüm dünyada büyük yankı uyandıran ve birçok yabancı dile çevrilen Marquez, 17 Nisan 2014’te hayata gözlerini yummuştu. Yazarın en bilinen eserleri Yüzyıllık Yalnızlık, Kolera Günlerinde Aşk ve Kırmızı Pazartesi’dir.

Yeni Haberler