Gündem

Sarkisyan’dan Erdoğan’ın davetine yanıt

Tarih Haber / 22.01.2015

Hükümetin Çanakkale Savaşı ile I. Dünya Savaşı’nın 100’üncü yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde planladığı anma programına katılmaları için 102 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarına davetiye gönderildi.

23-24 Nisan 2015 tarihlerinde Çanakkale’de gerçekleştirilecek etkinliklerin davetlilerinden Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Amerikan Başkanı Barack Obama’ya da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından birer mektup gönderildi. Gönderilen mektupların içeriğine ilişkin ayrıntılı açıklama yapılmazken mektuplarda barış vurgusu yapıldığı dile getirildi. Konuyla ilgili yorumda bulunan bir hükümet yetkilisi, “Çanakkale’de Mehmetçik saflarında savaşan ve şehit düşen askerlerin içinde çok sayıda etnik kökenden gençler bulunduğunu” dile getirdi ve bu gençler arasında Ermenilerin de olduğuna dikkat çekerek “Bir nevi birlikte savaştık, o yüzden Sarkisyan da davet edildi” dedi.

Sarkisyan’dan anekdotlar

İstanbul’da 23 Ocak’ta düzenlenecek bir “Barış Zirvesi”nden sonra gerçekleşmesi beklenen anma törenlerine katılması için davet götürülen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 16 Ocak günü Ermenistan Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayımlanan bir mektupla davete cevap verdi. Mektubuna Osmanlı ordusuyla savaşa katılan Ermeni asıllı topçu Yüzbaşı Sargis Torosyan’ın önce kahramanlık madalyaları aldığı, sonrasında da “Osmanlı İmparatorluğu tarafından planlanan ve gerçekleştirilen katliam dalgaları”nın kurbanı olduğu şeklinde yorumlarla başlayan Sarkisyan, bu “eşi görülmemiş katliamlar”ı Polonya asıllı Yahudi hukukçu Raphel Lemkin’in 1941 yılında Amerika’ya göç edip burada “genocide (soykırım) sözcüğünü türetmesi”ne bağladı.

Sarkisyan, törenler için 23-24 Nisan günlerinin seçilmesini bir uzlaşma ve barış tesis etme gayreti olarak yorumlamaktansa, kararı “uluslararası toplumun dikkatini Ermeni soykırımından kaçırmak” amacına hizmet eden bir şey olarak tanımlamayı tercih etti. Ermenistan Cumhurbaşkanı, mevkidaşına “dünyaya Ermeni soykırımının tanındığına dair bir mesaj gönderilmesini” de tavsiye etti.

Kendi davetine cevap bekliyor

Sarkisyan, Erdoğan’ı 24 Nisan’daki “soykırım yıldönümü” anması için Erivan’a davet ettiğini, fakat bu davete bir cevap alamadığını dile getirdiği mektubunu “Davete herhangi bir cevap almadan, davet edilenin davetine icabet etmek bizde adetten değildir” sözleriyle sonlandırdı.

 

 

 

Yeni Haberler