Gündem

Michael Werz: Soykırım tartışması tarihçilere bırakılmalı

Tarih Haber / 26.01.2015

Bağımsız bir araştırma ve eğitim enstitüsü olan Center for American Progress’in (CAP) Türkiye uzmanı araştırmacı Michael Werz, bir gazeteye verdiği röportajda olayların “soykırım” olarak nitelendirilmesine ihtiyatlı yaklaştığını ifade etti ve meselenin tarihçiler tarafından arşivler vasıtasıyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Amerika’nın en önemli düşünce kuruluşlarından CAP’te araştırmacı olan ve halihazırda Georgetown Üniversitesi Alman ve Avrupa Çalışmaları Merkezi’nde ders veren Michael Werz, Stratejik İletişim Merkezi’nin (STRATİM) bu yıl 5’incisi düzenlenen Istanbul Forum etkinliği için Türkiye’deydi. Çalışmaları 20. yüzyılda ırk ve etnisite, etnik çatışmalar, Avrupa azınlıkları ve Avrupa siyaseti gibi alanlarda yoğunlaşan ve bu konularda birçok kitap ve makalesi bulunan Werz, Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel’e Türkiye’yi yakından ilgilendiren birçok konuda yorumda bulunduğu bir röportaj verdi.

Akademik boyut vurgusu

1915 Olaylarının 100’üncü yıldönümünün Türk-Amerikan ilişkilerinde bir gerginliğe neden olup olmayacağı sorusunu “Kesinlikle” diye yanıtlayan Werz, olayların Türkiye’nin kendi meselesi olduğunu dile getirdi ve “Bence mesele soykırım deyip dememek değil. Ben o terimin kullanılmasına ihtiyatlı yaklaşıyorum, çünkü Avrupalı Yahudilerin ortadan kaldırılması için kullanılmış bir terim. Bu ölümler endüstriyel ve barbarca yöntemlerle konsantrasyon kamplarında gerçekleştirildi” dedi. 1915 Olaylarının tartışılmasının son derece normal olduğunu belirten Werz, tartışmaların yerinin Amerikan Temsilciler Meclisi olmadığını söyledi ve “Bu kadar önemli bir konu siyasi aktörler tarafından kendi argümanları için kullanılmamalı. Arşivler açılmalı ve tarihçiler tartışmalı” diyerek konunun siyasi değil akademik boyutta ele alınması gerektiği düşüncesini ortaya koydu.

“Amerikan veya Fransız kanun yapıcıları Türkler seçmedi”

Werz, kendisine Amerikan Başkanı Barack Obama’nın “1915’in tartışılacağı yer Amerikan Kongresi değildir” şeklindeki açıklaması hatırlatıldığında ise görüşlerin benzerliğini doğruladı ve 1915 Olaylarının Amerikan kanun yapıcılarının yetki alanına girmediğini belirterek “Onları Türkiye halkı seçmedi” dedi. Werz, aynı durumun 2011 senesinde “Ermeni Soykırımı”nı inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa teklifini kabul eden Fransız Parlamentosu için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

Yeni Haberler