Diğer Haberler

Kazım Karabekir Kars’ta anıldı

Tarih Haber / 28.01.2015

Kurtuluş Savaşı sırasında Doğu Cephesi Komutanı olarak görev yapan Kazım Karabekir, vefatının 67’nci yıldönümünde Kars’ta anıldı.

“Alçıtepe Kahramanı” olarak tanınan Kazım Karabekir, 1948 senesinde 65 yaşında vefat etmişti. Kars’taki TCDD Gar Binası önündeki Kazım Karabekir Paşa Anıtı’nda düzenlenen törene Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ile Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay ile öğrenciler katıldı. Katılımcılar tarafından anıtın önüne çelenkler bırakıldı.

“Kazım Karabekir, Kars ile bütünleşmiştir”

Kazım Karabekir’in Osmanlı ve Türk tarihi için önemli bir asker olduğunu dile getiren Vali Günay Özdemir, Karabekir’in birçok cephede başarılı bir şekilde mücadele ettiğini dile getirdi ve “Kazım Karabekir, Kars’ta da önemli zaferler kazandıktan sonra Kars Antlaşması ile de bölgemizdeki Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk antlaşmasını yapmış” dedi. Paşa’nın Kars halkı için son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyen Özdemir, “Kars halkı ölüm yıldönümünde yine paşasını vefa içerisinde anıyor. Aynı zamanda sokaklarına, caddelerine, okullarına da ismini vererek vefa duygusunu gösteriyor” dedi. Vali Özdemir’in ardından söz alan Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ise “Kazım Karabekir Paşa Kars ile bütünleşmiş, bugünkü Kars’ın varoluşunda büyük payı olan çok değerli bir komutanımızdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kazım Karabekir Paşa Anıtı’nın ardından Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda devam eden anma etkinlikleri çerçevesinde Kazım Karabekir’in hayatı anlatıldı ve öğrenciler tarafından şiirler okundu. Törende aynı zamanda Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü bir konferans düzenledi.

 

Yeni Haberler