Diğer Haberler

İstanbul Aydın Üniversitesi Vatikan arşivinde

Tarih Haber / 02.11.2015

Vatikan, arşivlerini İstanbul Aydın Üniversitesi’ne açıyor. Üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile Arşivlerden Sorumlu Kardinal Monsinyor Jean-Louis Brugues’in görüşmeleri sonucu varılan anlaşmaya göre Vatikan’ın Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet dönemine ait belgeleri Türkçe ve İngilizce olarak kamuoyuna sunulacak.

Dr. Mustafa Aydın mutabakatla ilgili “Bilim dünyamız için heyecan verici bir gelişme. Dünyanın en zengin ve önemli arşivlerinden birisi olan Vatikan’ın Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi ilişkiler konusunda gün ışığına çıkmamış tarihi belgeleri Türk ve dünya kamuoyuna kazandıracağız. Türk tarihi adına büyük bir kazanıma imza atmış olacağız.” ifadeleri kullandı.

Vatikan arşivlerinde bulunan Katip Çelebi Haritası’yla ilgili konuşan Aydın, “Dünyanın önde gelen bilim insanlarından değerli aydınımız Katip Çelebi’nin Amerika Kıtası’nı gösterdiği eşsiz değerdeki haritasını, Harvard Üniversitesi ile geçen Mayıs’ta vardığımız işbirliği mutabakatı çerçevesinde İstanbul Aydın Üniversitesi’nde ve Boston’da Harvard Üniversitesi’nde sergileyeceğiz.” duyurusunu yaptı.

Yeni Haberler